Že se dá vyrobit arašídové máslo už dnes ví každý, ale věděli jste že se z nich dá vyrobit i mléko? Z většiny ořechů a semínek můžete vyrobit rostlinná mléka, jen jsem si ještě nedávno neuvědomila, že i z arašídů. Mléko je bezlepkové, bez laktózy a vhodné pro vegany. Je to další rostlinné mléko které můžete ochutnat a rozšířit o něj svůj jídelníček. Má krémovou oříškovou chuť. Zalijte si s ním musli nebo nahraďte mléko kravské v jakékoliv sladkém receptu, všude chutná skvěle. Třeba lívance, palačinky nebo koktejly, vlastně všude kde se mléko používá. Arašídy mají bohatý obsah bílkovin, vitaminu E, B, ale také hořčíku a draslíku. Tady je recept jak si doma vyrobit jedno z nejchutnějších mlék:
Suroviny
- 500-750ml vody
- 150g nesolených arašídů (1 hrnek)
- Na oslazení: cukr, med, datle nebo jiné sladidlo
+voda na namočení arašídů
Příprava
- Arašídy použijte nesolené, oloupané a syrové.
- Arašídy zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočit (6-8 hodin)
- Ráno propláchněte a namáčecí vodu vylijte.
- Dejte je do mixéru a zalijte vodou. Pro hodně husté a arašídové mléko přidejte jen půl litru. Pro jemnější přidejte vody více.
- Mixujte po dobu 3-5 minut, to by mělo stačit aby se arašídy úplně rozmělnily.
- Mléko přeceďte a lžící z arašídů vytlačte zbytek mléka.
- Ochutnejte a podle chuti oslaďte.
- Arašídové mléko přelijte do čisté láhve a uložte do lednice.
Poznámka: rozmělněné arašídy nevyhazujte. Můžete je ještě použít při pečení místo ořechů.
Použití: na pečení i vaření, do koktejlů a smoothies, do lívancových a palačinkových těsta místo mléka, do všech sladkých jídel jako náhrada kravského mléka nebo jen tak samotné do skleničky
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny