Arašídové máslo miluju a už nějaký ten rok si ho dělám doma. Vlastně na tom není nic složitého a je to i docela rychlé. Do 5 minut mám hotovo. Jediné, co je k tomu třeba je dost silný mixér nebo robot, který to zvládne. Klasický by se totiž mohl přehřát. Třeba přímo u toho mého bylo napsáno, že je určený na výrobu ořechových másel.

Postup na výrobu arašídového másla, ořechových i semínkových másel je většinou stejný. Můžete tedy vyzkoušet i jiné ořechy. Anebo třeba máslo slunečnicové, je vynikající😊.

 

Mimochodem, proč vlastně všichni arašídům říkají oříšky? Je to ve skutečnosti luštěnina, jestli se nepletu. Přiznám se ale, že já mám to spojení arašídy=ořechy také zažité😊.

 

Budete potřebovat:

  • 500 g arašídů (já používám pražené,protože mi máslo z nich chutná více)
  • 1-2 lžíce panenského raw kokosového oleje (seženete na Pravebio.cz)
  • Silný mixér/ kuchyňského robota
  • Sklenice s víčkem

 

Postup

Arašídy používám pražené. Buď si je již pražené můžete koupit, což vám urychlí celý proces anebo je dejte na 175 stupňů do trouby a pečte, dokud se nerozvoní. Cca 10-15 minut, u každé trouby to bude jiné. Zkrátka až změní trochu barvu a rozvoní se.

Pokud chcete máslo z arašídů natural, tedy bez pražení, rovnou přejděte k dalšímu kroku😊.

Jako první dám do mixéru kokosový olej. Celý proces dost urychlí a ulehčí i mixeru. Máslo je pak i takové krémovější, lépe se s ním pracuje. Dávám ho tedy vždy. Začnu jednou polévkovou lžící a pokud je třeba, tak v průběhu mixování ještě přidám.

Během mixování pěchovátkem tlačte arašídy směrem dolů. Není nutné zastavovat. Během cca 2 minut by máslo mělo být hotové. Záleží, jak silný máte spotřebič.

Potom už jen máslo přelijte do čistých sklenic. Před tím, než ho zavřete a dáte do lednice, nechte ho zcela vychladnout. Při mixování se zahřeje, tak ať může vychladnout.

Kde skladovat? Já si vždycky dělám max. 2 sklenice a dávám ho do lednice. Ono to asi není nutné, spíš je to jen pro jistotu. V létě jsem sebou měla sklenici na stanování a 2 týdny těch vedet zvládlo. Jestli by to ale vydrželo déle, netuším.

TIP:

Do nepražených arašídů doporučuji přidat špetku soli

Přidat můžete také něco na oslazení a ochucení: vanilku, kokosový nektar, hořké kakao, skořici apod. Dělám si třeba pomazánku z kakaa a něčeho na oslazení. Je to výborné na lívance, palačinky i jako dip k ovoci.