Arašídové kuličky, to je moje. Nepečených kuliček jsem už dělala snad tisíc a nejvíce asi těch arašídových. Proto když mi domů přišla tsampa (hned vám řeknu, o co jde), musela jsem z ní připravit arašídové kuličky. Teď ještě k té tsampě. Jedná se o tibetský pokrm, z jemně namletého praženého ječmene. Sehnala jsem jí na stránkách www.protibet.cz, je to jediná firma, která tsampu v ČR prodává. Její výhody a využití najdete v tomto článku: ZDE. Pro mě je největší výhodou možnost přípravy za studena, bez nutnosti pokrm tepelně upravovat. Tedy je to možné, třeba když chcete udělat kaši. Nutné to ale není. Díky tomu můžete z tsampy udělat kuličky nebo si jí zamíchat do smoothie.
Tsampa je bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu. Nejradši mám na ní její oříškovou chuť a vůní, kterou ječmen získá pražením. Do kuliček jako jsou tyto perfektní😊.
Budete potřebovat:
- 40g arašídového másla (používám neslazené máslo z pražených arašídů, recept ZDE)
- 40g tsampy
- 20-30g čekankového sirupu (nebo medu)
- Podle potřeby voda (já jsem přidala 5 gramů vody, tedy cca lžičku)
Na obalení: hořké kakao, skořicový cukr, hořká nebo mléčná čokoláda, kokos…
Chcete tsampu vyzkoušet?
Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).
Vypadá takto:
Příprava:
Všechny suroviny smíchejte. Zkuste udělat jednu kuličku a uvidíte, jestli je potřeba přidat trochu vody. Těsto se nemá drolit.
Vyválejte kuličky a obalte. Můžete je nechat i neobalené.
Skladování a trvanlivost: Kuličky se vzhledem ke složení jen tak nezkazí. Skladujte je v lednici anebo pro ještě delší trvanlivost v mrazáku.