Recept na nepečené kuličky, které připravíte během pár minut. Ideální na léto nebo když se vám nechce s ničím péct. Najdete v nich datle, arašídy, tsampu, med a arašídové máslo. Možná si teď říkáte, co je to tsampa. Jedná se o prášek z praženého ječmene, ze kterého Tibeťané připravují sladká i slané jídla. Našla jsem ho náhodou a jsem za tuto náhodu moc vděčná. Přesně něco takového jsem hledala. Tsampa totiž funguje jako zahušťovadlo a pojivo, stejně jako mouka. Jenže ji není nutné tepelně upravovat. Díky tomu můžete připravit nepečené kuličky i ze surovin, ze kterých by se vám to jinak nepovedlo. Také si z ní můžete připravit vynikající kaši, něco si z ní upéct nebo s ní zahustit polévku. Více receptů z tsampy najdete pod receptem😊.
Info o tsampě a jejím využití najdete v tomto článku: ČLÁNEK
Na přípravu kuliček budete potřebovat:
- Vroucí voda na namočení datlí
- 100g mletých arašídů
- 100g tsampy
- 80g sušených datlí (váženo bez pecky)
- 70g medu
- 40g arašídového másla (používám neslazené z pražených arašídů: RECEPT)
- 20g kokosového oleje nebo ghíčka (používám České ghíčko)
- Podle potřeby: trošku vody nebo kokosového oleje
Na obalení: kokos, hořké kakao, hořké čokoláda…
Chcete tsampu vyzkoušet?
Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).
Vypadá takto:
Příprava:
- Sušené datle zbavte pecky. Zalijte je vroucí vodou a nechte 5 minut stát.
- Poté datle sceďte a nechte chvilku okapat. Nakrájejte je nadrobno, až se z nich vytvoří taková pasta.
- Arašídy můžete použít pražené nebo syrové. Rozhodně musí být loupané. Já mám radši pražené arašídy. Dají se koupit již pražené anebo dám syrové arašídy na cca 8 minut do trouby na 175 stupňů. Pražené arašídy se prodávají ve většině případů solené. Stačí je prosít a zbavit tak většiny soli. Zbytek soli nevadí, dodá to kuličkám výraznější chuť. Často je seženu jen solené pražené a proto volím nejčastěji tyto arašídy.
- Pro namletí dejte arašídy do mixéru, robota nebo choppera. Použila jsem mlýnek na kávu. Rozmixujte pěkně na jemno.
- Datle dejte do misky, přidejte tsampu, med, arašídové máslo, kokosový olej a mleté arašídy.
- Dobře promíchejte. Zkuste udělat první kuličku. Je-li těsto suché, přidejte trochu vody nebo kokosového oleje. Já jsem ještě přidala lžičku vody.
- Kuličky nechte neobalené nebo obalte v kakau, karobu či kokosu. Skvělé jsou i polité hořkou nebo mléčnou čokoládou
Skladování a trvanlivost: Kuličky skladujte v lednici. Spotřebovala bych je tak do 1 týdne. Pro delší trvanlivost dejte kuličky do mrazáku. V něm vydrží i několik měsíců.