Recept na nepečené kuličky, které připravíte během pár minut. Ideální na léto nebo když se vám nechce s ničím péct. Najdete v nich datle, arašídy, tsampu, med a arašídové máslo. Možná si teď říkáte, co je to tsampa. Jedná se o prášek z praženého ječmene, ze kterého Tibeťané připravují sladká i slané jídla. Našla jsem ho náhodou a jsem za tuto náhodu moc vděčná. Přesně něco takového jsem hledala. Tsampa totiž funguje jako zahušťovadlo a pojivo, stejně jako mouka. Jenže ji není nutné tepelně upravovat. Díky tomu můžete připravit nepečené kuličky i ze surovin, ze kterých by se vám to jinak nepovedlo. Také si z ní můžete připravit vynikající kaši, něco si z ní upéct nebo s ní zahustit polévku. Více receptů z tsampy najdete pod receptem😊.

Info o tsampě a jejím využití najdete v tomto článku: ČLÁNEK

 

Na přípravu kuliček budete potřebovat:

  • Vroucí voda na namočení datlí
  • 100g mletých arašídů
  • 100g tsampy
  • 80g sušených datlí (váženo bez pecky)
  • 70g medu
  • 40g arašídového másla (používám neslazené z pražených arašídů: RECEPT)
  • 20g kokosového oleje nebo ghíčka (používám České ghíčko)
  • Podle potřeby: trošku vody nebo kokosového oleje

Na obalení: kokos, hořké kakao, hořké čokoláda…

Chcete tsampu vyzkoušet?

Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).

Vypadá takto:

Příprava:

  1. Sušené datle zbavte pecky. Zalijte je vroucí vodou a nechte 5 minut stát.
  2. Poté datle sceďte a nechte chvilku okapat. Nakrájejte je nadrobno, až se z nich vytvoří taková pasta.
  3. Arašídy můžete použít pražené nebo syrové. Rozhodně musí být loupané. Já mám radši pražené arašídy. Dají se koupit již pražené anebo dám syrové arašídy na cca 8 minut do trouby na 175 stupňů. Pražené arašídy se prodávají ve většině případů solené. Stačí je prosít a zbavit tak většiny soli. Zbytek soli nevadí, dodá to kuličkám výraznější chuť. Často je seženu jen solené pražené a proto volím nejčastěji tyto arašídy.
  4. Pro namletí dejte arašídy do mixéru, robota nebo choppera. Použila jsem mlýnek na kávu. Rozmixujte pěkně na jemno.
  5. Datle dejte do misky, přidejte tsampu, med, arašídové máslo, kokosový olej a mleté arašídy.
  6. Dobře promíchejte. Zkuste udělat první kuličku. Je-li těsto suché, přidejte trochu vody nebo kokosového oleje. Já jsem ještě přidala lžičku vody.
  7. Kuličky nechte neobalené nebo obalte v kakau, karobu či kokosu. Skvělé jsou i polité hořkou nebo mléčnou čokoládou

Skladování a trvanlivost: Kuličky skladujte v lednici. Spotřebovala bych je tak do 1 týdne. Pro delší trvanlivost dejte kuličky do mrazáku. V něm vydrží i několik měsíců.

Jogurtová kaše s tsampou

Datle plněnou arašídy a tsampou

Jogurtové kuličky z tsampy