Recept na luxusní arašídovou zmrzlinu s kousky arašídového másla, pražených arašídů a čokolády. Mojí velkou slabostí je zmrzlina. Můžu jí jíst i když právě přijdu z venku, kde je pod nulou. Nikdy jsem ale na zmrzlinu tolik nebyla. To až od té doby, co jsem poprvé vyrobila a ochutnala domácí vanilkovou zmrzlinu. Kupované zmrzliny jsou dost přešlehané a smetany v nich taky moc nenajdete. Domácí zmrzlina chutná úplně jinak, zkuste si jí jednou vyrobit a porovnat s kupovanou. Chutná mi i samotná zmrzlina, ale když na každé lžičce máte ještě čokoládu, oříšky a arašídové máslo a najednou si to dáte do pusy…to se nedá popsat. Nejlepší zmrzlina, co jsem kdy jedna (zatím).
Suroviny
- 250ml smetany ke šlehání
- 90g arašídového másla
- 75g cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
Na přidání:
- 50g mléčné nebo hořké čokolády
- 1-2 lžíce arašídového másla
- pár pražených arašídů
Příprava
- Smetanu ke šlehání přiveďte k varu
- Žloutek a vejce v míse utřete s cukrem
- Pomalu a po lžících za stálého míchání přidávejte vařící smetanu do vaječné směsi. Ideální je použít metličku, která vše výborně promíchá.
- Když začleníte všechnu smetanu připravte si větší hrnec s vodou a na něj jeden menší. Vejce se nesmí vařit přímo, protože by se uvařila a zmrzlina by dostala nepříjemnou vaječnou chuť a mohli by se i srazit. Hrnec se může částí i dotýkat vody, jelikož budete stále míchat tak to nevadí. Zapněte sporák na střední výkon a začněte metličkou míchání.
- Pokračujte asi 10 minut. Vydržte míchání bez větších pauz, aby se vejce nesrazila. Hotovo je, když směs trochu zhoustne. Díky tomuto kroku bude krásně měkká i bez výrobníku zmrzliny. Správně uvařená směs drží na vařečce a nestéká. Zjistila jsem, že v kovové misce směs houstne mnohem rychleji. Dělám to tak, že si do kovového cedníku vložím tak akorát pasující kovovou misku a položím ho na hrnec. Voda se musí dotýkat dna misky aby to netrvalo zbytečně dlouho. Teplotu na sporáku upravte tak aby voda nepřetékala ven kvůli položené misce, ale zase aby se nevařila málo.
- Vaječnou směs sundejte ze sporáku a vmíchejte do ní arašídové máslo. Dobře promíchejte.
- Zmrzlinu nechte při pokojové teplotě vychladit a pak dejte do mrazáku
- Když je zmrzlina úplně zmrzlá vyndejte ji z mísy, nakrájejte na kousky a šlehačem nebo metličkou vyšlehejte. Díky tomuto kroku bude zmrzlina nadýchaná a měkká.
- Přidejte pokrájené arašídy a čokoládu.
- Zmrzlinu po lžících dávejte do krabičky a prokládejte troškou arašídového másla.
- Zmrzlinu vraťte do mrazáku a nechte znovu zmrznout asi tak na 4-6 hodin.
- Před podáváním nechte zmrzlinu chvilku povolit, tedy jen pokud je to nutné.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: 6 měsíců