Nanuk Calipo mě provázel celé dětství. Nanuky na dřívku nebo zmrzlinu jsem vždycky měla všude po těle, protože se v teple hned začala roztékat. Proto byl nanuk, který je celý v papírovém obalu lepší volbou. Pravda je, že jsem si nanuky dávala hlavně na koupališti a tak stačilo skočit do vody a umýt se. Zase jsem ale byla lákadlem pro vosy, lepil se na mě písek při hraní a když jsem objala maminku, byla taky celá ulepená :-D. Prostě tenhle nanuk (Calipo) byl chytrou volbou pro mě i pro rodiče.

Úplně nejvíc mi ale chutnal konec, kdy jsem mohla vypít zbytek, co se roztekl. Dlouho jsem si na něj nevzpomněla. Až když jsem v obchodě našla silikonové tubusy na nanuky. Vypadají jako obal na Calipo, jen se dají používat stále dokola. Mají taky jednu velkou výhodu a tou je víčko. Skvěle těsní a tak se vám při výrobě nanuků nevylije ani kapka.

Teď už se ale pojďme podívat na to, jak si tento osvěžující nanuk vyrobit. Recept je hodně odlišný a výsledek ještě lepší než originál. Oba jsou to vodové nanuky s chutí ananasu. Tento nanuk je ale mnohem zdravější, obsahuje pouze 2 zdravé suroviny a není v něm žádné barvivo, rafinovaný cukr nebo aroma.

 

Budete potřebovat:

  • 1 ananas
  • Kokosový nebo třtinový cukr
  • Šnekový odšťavňovač
  • silikonová forma na nanuky (viz foto)*

*Formy jsem sehnala v Lidlu. Každý rok je tam v létě seženete. Možná je budou mít i jinde.

Příprava:

Ananas omyjte a oloupejte. Poté ho nakrájejte na kousky velké tak, aby se vám vešly do odšťavňovače.

Odšťavněte. Na odšťavnění používám odšťavňovač šnekový. U klasického byla hodně nízká výtěžnost. Většina šťávy zůstala v dužině, protože odšťavování bylo moc rychlé.

Změřte množství šťávy a podle toho oslaďte. Na 500g šťávy přidejte 40g cukru.

Kdo chce může nechat zcela bez cukru. Po low carb nebo jinou dietu použijte sladidlo které běžně používáte: xylitol, erythritol…Poslední dobou hodně používám čekankový sirup. Množství cukru a jiného sladidla se může lišit, přeci jen každé sladí trochu jinak. Přidávejte ho postupně, dokud s chutí nebudete spokojeni.

 

Já jsem použila: 630g ananasu= výtěžek 400g šťávy+30g kokosového nebo třtinového cukru.

 

Formu naplňte, zavíčkujte a dejte do mrazáku. Pro použití stačí nanuk zahřát rukou, vytáhnout a mlsat😊.

Příjemný zbytek léta přeje Verča