Americké lívance jsou u nás doma jednoznačně číslo jedna. Tak dobré lívance jsem ještě nikdy nejedla…a že jsem těch receptů zkoušela hodně😊.

Líbí se mi, že se to obejde bez oleje. Nějak ty lívance smažené v oleji nemusím. K tomu čokoládová omáčka a je to perfektní.

 

Lívance:

  • 200g mléka
  • 150g hladké mouky
  • 20g rozpuštěného másla nebo oleje (2 lžíce)
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (5 gramů)
  • 1 vejce vel. M
  • Špetka soli

 

Čokoládová omáčka:

  • 120ml mléka
  • 70g krupicového cukru
  • 45g arašídového másla
  • 30g čokolády (5 kostek)
  • 15g hořkého kakaa
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu (7 gramů)

 

Lívance

Mouku smíchejte s kypřicím práškem. Přidejte mléko, vejce, cukr, sůl a rozpuštěné máslo (tedy vše ostatní).

Dobře promíchejte. Nechte 5-10 minut odležet.

Na 1 lívanec budete potřebovat asi ¼ hrnku směsi, což je 60ml. Já používám hrnkové odměrky. Pak mám jeden lívanec jako druhý.

Lívance dělám na palačinkovači. Zapnu ho na střední teplotu a naliju těsto. Vejdou se mi tam 3-4 lívance. U první várky raději vezmu kousek másla a lehce povrch potřu, aby se těsto nepřilepilo (jen pro jistotu). Pak už nic nedávám.

Právě díky pečení na sucho budou mít lívance krásně sametový hladký povrch.

Počkejte, až zezlátnou a otočte.

Tip: Po nalití těsta kontrolujte lívanec jen nadzdvihnutím okraje nožem či jinou pomůckou. Když celý lívanec zvednete, odlepí se od povrchu a pak ho dáte ještě dopéct, nebude mít tak hezký povrch. Stačí u jednoho nakouknout pod okraj a jak uvidíte barvu, jak na fotce otáčejte.

Není třeba kontrolovat všechny lívance. Jsou stejně velké, a proto stačí kontrolovat jeden a až bude, otočit všechny.

 

Omáčka

Do misky nalijte trošku mléka. Přidejte kakao a škrob. Metličkou důkladně rozmíchejte.

Zbytek mléka a cukr přiveďte k varu. Vlijte obsah misky a míchejte metličkou, dokud směs trochu nezhoustne.

Dále přidejte na kousky nakrájenou čokoládu a arašídové máslo. Vařte přibližně 5 minut za stálého míchání. Omáčka ještě zhoustne.

Lívance podávejte přelité horkou omáčkou.