Osvěžující nápoj ideální pro horké letní dny (a že nás v následujících týdnech čekají pořádná vedra). Americká limonáda nejen krásně vypadá, ale také výborně chutná.

Americkou limonádu jsem poprvé ochutnala asi v 15 letech v Brandýské kavárně jménem Labadie. Chodily jsme tam s kamarádkami snad každý den…tedy když jsme daly dohromady peníze. Většinou jsme si dávaly kávu, ale pak jsem ochutnala americkou limonádu a od té doby nepila nic jiného. I když ta káva s Amaretto sirupem na dně byla taky boží a to nemluvím o tom, že tam dělali ten nejlepší burger, co jsem kdy jedla😊.

 

„Tehdy mi to nedalo a zeptala jsem se kamarádky, která tam v tu dobu pracovala na složení limonády.  Odpověď zněla: sodovku, pomerančový džus a jahodový sirup“

 

Doma jsem zkoušela různé poměry surovin a vychytala si limonádu tak, aby mi chutnala. Ono to není jen tak. Zdánlivě jednoduchá věc ve výsledku zas tak jednoduchá nebyla, ale tak je to snad vždycky, když si myslíte, jak je to strašně jednoduché:-D.

 

Jak si připravit tu nejlepší americkou limonádu a jak si ji správně vychutnat?

  1. Použijte perlivou vodu, bez bublinek to není ono.
  2. Použijte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu anebo kupte 100% pomerančovou šťávu lisovanou za studena (cold press). Klasický džus nebo nektar není tak dobrý, dost to pozmění chuť nápoje. Momentálně mi nejvíce chutná džus z Lidlu – prodávají ho v pet lahvi hned u v chodu v chlaďáku. Jen 100% pomerančová šťáva, nic jiného.
  3. Kupovaný jahodový sirup mi ani trochu nechutnal. Zato domácí šťáva z jahod, to je jiné kafe. Chce to silnou jahodovou šťávu, případně nějaký kvalitní sirup, který koupíte třeba na farmářském trhu. Zkrátka v tom musí být jahod, ideálně alespoň 50% a ne jen cukr, aroma a barvivo.
  4. Přidejte kolečka pomeranče nebo jahody
  5. Podávejte dobře vychlazenou – do limonády přidejte led nebo použijte dobře vychlazenou šťávu a vodu.
  6. Pijte brčkem – nebojte, nemyslím tím plastové brčko ale třeba slaměné, kovové, skleněné…brčkem je to prostě lepší😊.
  7. Před pitím limonádu promíchejte, jinak se napijete samotné jahodové šťávy😊.

 

Tentokrát jsem použila sirupu(domácí), kde bylo méně jahod i cukru. Díky tomu není na dně limonády typická červená vrstva sirupu. Až sirup udělám, počítám že to bude po samosběru, limonádu znovu nafotím.

Mám ale jednu fotku, která je několik let stará a na ní uvidíte, jak to má vypadat:

 

 

SUROVINY na 1 limonádu

  • 100ml perlivé vody
  • 100ml pomerančového šťávy (ideálně 100%)
  • 50ml domácího jahodového sirupu (1 velký panák)
  • Led
  • Na ozdobu: plátky pomeranče nebo jahod, máta…

 

 

PŘÍPRAVA

  1. Perlivou vodu nalijte do vysoké sklenice a zalijte džusem.
  2. Přidejte pár kostek ledu.
  3. Jahodový sirup patří úplně dolů. Nad hladinu nápoje položíme lžičku a přitiskneme jí k okraji sklenice. Skloníme jí tak, aby po ní sirup tekl po straně sklenice. Po stěně lžíce nalijeme sirup do nápoje. Sirup je dost hustý a proto steče na dno sklenice.
  4. Můžete přidat i pár jahod, kolečka pomeranče nebo lístky máty.
  5. Před pitím nápoj promíchejte (jinak vám asi moc chutnat nebude:-D).

 

Video recept

 

Velká nálož americké limonády na léto:

V létě můžete udělat i velkou americkou limču, stačí množství surovin vynásobit požadovaným množstvím a udělat ji do velkého džbánu. Přidejte kostky ledu a ozdobte třeba lístky máty. Promíchejte a je to.

Je to ideální nápoj na společné oslavy a grilování. Všichni si ho určitě zamilují. U nás vždycky zmizí jako nic a já zase během chvilky musím jít udělat další😊.