Dnes si upečeme alsaský cibulový koláč, zvaný také jako Tarte Flambee. Tento koláč je oblíbený ve Francii a oblíbili jsme si ho i u nás doma.

Cibulový koláč jsem pekla už hodněkrát. Je to jeden z mála receptů, na které nepotřebuju papír s receptem. Vždycky jsem mé babičce záviděla její paměť. Znala všechny recepty nazpaměť. Já si o tom můžu nechat jenom zdát:-D. Budu ráda alespoň za to málo, co si pamatuji – pizzu, cibulový koláč, hamburgery a pár dalších.

Recept dělám ve dvou provedeních – creme fraiche se slaninou anebo se zakysanou smetanou a šunkou s vysokým obsahem masa. Střídám to podle toho, co zrovna seženu. Dobré jsou obě verze i když je každá trochu jiná😊.

 

Suroviny:

Těsto

  • 400g hladké mouky
  • 250g vlažné vody
  • ½ lžičky soli
  • 1 sáček sušeného droždí

 

Náplň:

  • 200g creme fraiche nebo zakysané smetany
  • 200g eidamu (ementál je taky dobrý)
  • 100g slaniny nebo šunky s vysokým obsahem masa
  • 2-3 cibule
  • ½ lžičky cukru
  • Špetka mletého pepře
  • Špetka muškátového oříšku

 

Postup:

První si zadělejte těsto.

Vlažnou vodu smíchejte se sušeným droždím a špetkou cukru. Nechte 10 minut vzejít kvásek.

Nyní stačí dát všechno do mísy a dobře propracovat – mouku, kvásek a sůl. Teď je na vás, jestli chcete o něco nadýchanější koláč a chcete počkat, až těsto nakyne. Přiznám se, že většinou trpělivost moc nemám a kynout ho nenechávám. Těsto tedy můžete použít rovnou anebo ho nechat 30-60 minut kynout pod utěrkou. Po vykynutí těsto propracujte.

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte na velikost velkého plechu (obdélník).

Těsto opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem.

Zakysanou smetanu smíchejte s troškou cukru a špetkou muškátového oříšku. Těsto potřete zakysanou smetanou nebo creme fraiche. Dále přijde na jemno nastrouhaný sýr, pak přijde cibule nakrájená na měsíčky a nakonec slanina či šunka nakrájená na kostičky.

Plech vložte do předehřáté trouby na střední rošt. Pečte 20 minut.

 

Koláč nakrájejte na čtverečky a podávejte. Je dobrý teplý i studený.

Poznámky k receptu:

  • Muškátový oříšek můžete vynechat, pokud ho nemáte.
  • Místo mletého černého pepře někdy koláč čerstvě namletým černým pepřem.