Cesta kolem světa nekončí, naopak. Dnes se podíváme do daleké Indie a jídlo Aloo Gobi.

V překladu to znamená brambory a květák😊. Akorát jsem dostala nové brambory od kamaráda, tak jsem je do receptu použila. Jako přílohu jsem upekla tradiční indický chléb naan. Dezert jsem zvolila Jalebi – smažené křupavé těsto obalené v cukrovém sirupu s kardamomem.

Trochu jsem se bála, že mi u Jardy neprojde bezmasé jídlo…zbytečně. Dokonce ještě požádal o přídavek:-D.

 

 

Budete potřebovat:

  • 670g květáku (čerstvý, ne mražený)
  • 650g brambor
  • 250ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje nebo ghí
  • 1 sušené červené chilli 
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička koření Garam masala
  • ½ lžičky mleté kurkumy (kupuji na Shams.cz)
  • ½-1 lžička chipotle prášku od Chilli doctor(když chci jídlo více pálivé, dávám Habaňero)
  • ½ lžičky sušeného závoru anebo 1 lžíce čerstvého
  • Čerstvý koriandr na ozdobu

 

Poznámka

(to je jen takový základ, já do každého jídla ještě přidávám podle chuti libovolné chilli prášky, podle toho, jak to chci pálivé – Jalapenos, Habanero, Bird eye apod.

Dále mám i chilli vločky nebo celé sušené papričky, vše od Chilli doctora. Miluju pálivé, takže mám doma pěknou sbírku chilli různé pálivosti i chutí:-).

 

Postup

Květák natrhejte na růžičky. Tvrdý košťál odřízněte.

Brambory oloupejte a nakrájejte na 1,5cm kostky

Do pánve dejte sušenou chilli papričku, (nastrouhaný čerstvý zázvor) a utřený česnek. Míchejte 1 minutu.

Tip: Na česnek i zázvor používám třítko na česnek od Tescomy. Přijde mi to pohodlnější, než klasický lis na česnek. Jen se to opláchne a je to, žádné složité čištění. Funguje to i na zázvor mimochodem:-).

Univerzální třítko PRESTO

Přidejte všechno koření a míchejte další minutu.

Dále brambory, vývar a sůl. Nechte dusit pod pokličkou 2 minuty. Teplotu jsem na sklokeramice nastavila na stupeń 6 z 9.

Přidejte květák, promíchejte a duste do změknutí brambor pod pokličkou. Přibližně za 7 minut by to mělo být, ale raději to hlídejte.

 

Poznámka: Toto jídlo vyjde pokaždé trochu jinak. Záleží jaké brambory použijete. Někdy brambory zůstanou vcelku a jindy je z nich kaše. Tak či tak je to dobré:-D.