Cesta kolem světa nekončí, naopak. Dnes se podíváme do daleké Indie a jídlo Aloo Gobi.
V překladu to znamená brambory a květák😊. Akorát jsem dostala nové brambory od kamaráda, tak jsem je do receptu použila. Jako přílohu jsem upekla tradiční indický chléb naan. Dezert jsem zvolila Jalebi – smažené křupavé těsto obalené v cukrovém sirupu s kardamomem.
Trochu jsem se bála, že mi u Jardy neprojde bezmasé jídlo…zbytečně. Dokonce ještě požádal o přídavek:-D.
Budete potřebovat:
- 670g květáku (čerstvý, ne mražený)
- 650g brambor
- 250ml zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje nebo ghí
- 1 sušené červené chilli
- 1 a ½ lžičky soli
- 1 lžička koření Garam masala
- ½ lžičky mleté kurkumy (kupuji na Shams.cz)
- ½-1 lžička chipotle prášku od Chilli doctor(když chci jídlo více pálivé, dávám Habaňero)
- ½ lžičky sušeného závoru anebo 1 lžíce čerstvého
- Čerstvý koriandr na ozdobu
Poznámka
(to je jen takový základ, já do každého jídla ještě přidávám podle chuti libovolné chilli prášky, podle toho, jak to chci pálivé – Jalapenos, Habanero, Bird eye apod.
Dále mám i chilli vločky nebo celé sušené papričky, vše od Chilli doctora. Miluju pálivé, takže mám doma pěknou sbírku chilli různé pálivosti i chutí:-).
Postup
Květák natrhejte na růžičky. Tvrdý košťál odřízněte.
Brambory oloupejte a nakrájejte na 1,5cm kostky
Do pánve dejte sušenou chilli papričku, (nastrouhaný čerstvý zázvor) a utřený česnek. Míchejte 1 minutu.
Tip: Na česnek i zázvor používám třítko na česnek od Tescomy. Přijde mi to pohodlnější, než klasický lis na česnek. Jen se to opláchne a je to, žádné složité čištění. Funguje to i na zázvor mimochodem:-).
Přidejte všechno koření a míchejte další minutu.
Dále brambory, vývar a sůl. Nechte dusit pod pokličkou 2 minuty. Teplotu jsem na sklokeramice nastavila na stupeń 6 z 9.
Přidejte květák, promíchejte a duste do změknutí brambor pod pokličkou. Přibližně za 7 minut by to mělo být, ale raději to hlídejte.
Poznámka: Toto jídlo vyjde pokaždé trochu jinak. Záleží jaké brambory použijete. Někdy brambory zůstanou vcelku a jindy je z nich kaše. Tak či tak je to dobré:-D.