Voňavý jahodový páj byl další recept na mém seznamu jídel, které chci ochutnat. V amerických filmech mi často dělají chutě tím, jak vytahují z trouby vysoké koláče s ovocem zdobený propletenou mřížkou z těsta. Mě koláč sice nevyšel tak vysoký, jak jsem si ho představovala, ale po ochutnání mi to bylo úplně jedno. Jahody se u nás během jahodové sezóny jedí opravdu ve velkém, takže stále přemýšlím, co dalšího z nich udělat. Tenhle koláč si ale určitě musím ještě zopakovat.
SurovinY
Těsto:
- 300g hladké mouky
- 220g studené hery nebo másla
- 80ml studené vody
- 50g krupicového cukru
- 2 žloutky (studené)
- 1/2 lžičky soli
Náplň:
- 550g čerstvých jahod
- 50g krupicového cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudingu)
- 1 vanilkový cukr
+Mléko na potření koláče
Pomůcky: kulatá forma s vroubkovanými okraji
Náplň:
Jahody rozmačkejte a smíchejte s oběma cukry a škrobem.
Těsto:
- Hladkou mouku smíchejte s cukrem a se solí. Směs nasypte do robota a potupně začněte přidávat kousky másla nebo hery. Když už jste všechen tuk přidaly, přidejte i studenou vodu a žloutky. Těsto dobře propracujte. Vše můžete udělat i ručně, jen to bude pracnější.
- Těsto zabalte do fólie a uložte do lednice. Nechte hodinu odležet.
- Studené těsto rozdělte na dvě části. První půlku vyválejte na pomoučněném vále do kruhu tak, aby zaplnil celou formu včetně okrajů (přebytky kdyžtak oříznete). Těsto posypte i zvrchu malým množstvím mouky a pak zarolujte jako palačinku (můžete i s utěrkou). Poté ho opatrně přeneste a rozviňte do formy, kterou jste si vymazaly a vysypaly moukou.
- Náplň nalijte doprostřed koláče a rozetřete do stran.
- Jahodový koláč můžete zakrýt dvěma způsoby.
První možnost (jako na fotce): Z těsta si vyválíte obdélník a nakrájíte různě široké pruhy. Přikládejte je nejdřív svisle a pak vodorovně na koláč až vznikne pěkná mřížka. Ze zbytku těsta můžete udělat různé ozdoby nebo z něj udělat okrasný copánek se kterým olemujete okraje.
Druhá možnost: Druhou půlku těsta vyválejte stejně jako předtím. Opět srolujte a zakryjte s ní celý koláč. Okraje upravte tak aby vypadaly hezky a nikde nevykukovala náplň. Důležité je, aby se horní i dolní těsto dotýkalo a nikde tak nebyla u kraje náplň. Při pečení mi mohla vytéct a polít okraje. Nevypadá to hezky když jsou okraje ulepené jahodami, ale na chuti koláče to naštěstí nic nemění. Já nechávám horní i dolní těsto o něco větší a pak ho spojím dohromady. Aby byl koláč ještě hezčí můžete ze zbytku odříznutého těsta udělat copánek kterým koláč olemujete (těsto navlhčete vodou, pak se k němu krásně přilepí). Zakryjete tak případné nedostatky. Já jsem ještě přidala pár růžiček, ale také můžete vykrojit kytičky nebo jiné tvary a koláč s nimi ozdobit. Nezapomeňte udělat pár dírek vidličkou, kvůli uvolnění páry.
Těsto potřete mlékem, aby pěkně zezlátlo.
6. Pečte v rozehřáté troubě na 225 stupňů 10 minut (střední rošt), poté teplotu ztlumte na 175 stupňů a pečte 25-30 minut. Když je koláč pěkně dozlatova upečený můžete ho vytáhnout.
Před vyndáním z formy nechte koláč úplně vychladnout.
Podávejte se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo pocukrovaný moučkovým cukrem.