Kokosová mouka je bezlepková a vhodná také pro diabetiky. Přidat jí můžete do krémů, omáček, koktejlů, pudingů nebo smoothies. Vyznačuje se vysokým obsahem vlákniny, takže po jídle nebude mít hned hlad. Obsahuje také velké množství bílkovin což ocení hlavně vegani a vegetariáni. Pokud nepoužíváte kokos každý den budete muset s její výrobou chvilku počkat, ale až si nasbíráte dost usušené kokosové dužiny budete mít mouku prakticky zadarmo. Kokosová dužina vám zbyde po výrobě kokosového mléka a často je vyhazována. Místo toho jí použijete na výrobu kokosové mouky která je v obchodě velice drahá. Tato mouka je zdravý prospěšná a určitě se vám doma neztratí.
Surovin
- 1 celý kokos
- 500ml vody
Příprava
- Kokos otevřete a vyloupejte.
- Hnědou tvrdší kůru z kokosu oloupejte škrabkou a vyhoďte.
- Očištěný kokos zalijte 500ml vody a rozmixujte (3-5 minut). Přeceďte a vymačkejte z kokosu zbytek mléka. Kokosové mléko uložte do lednice nebo rovnou vypijte/použijte do receptu.
- V sítu nebo sáčku vám zůstane vysušený rozmixovaný kokos. Právě z něho si vyrobíte kokosovou mouku (kokosové mléko a voda je jen bonus navíc).
- Z každého kokosu získáte asi 50 gramů rozmixovaného kokosu, abyste se nemuseli z moukou vyrábět po troškách, doporučuji uložit rozmixovaný kokos do mrazáku a až ho nasbíráte 250-500 gramů přejít teprve k výrobě mouky. Připravte si třeba krabičku, kterou budete pravidelně dosypávat kokosem. A až bude plná víte, že už můžete přejít k výrobě mouky.
- Rozmixovaný kokos rozložte v tenké vrstvě na pečící papír. Sušte na 40 stupňů po dobu 10-12 hodiny (čas se může lišit)
- Po usušení nechte kokos úplně vychladnout.
- Poslední krok je nasypat kokos do mixéru a rozmixovat na co nejjemnější prášek. Občas mixér zastavte a setřete kokos usazený na stěnách mixéru.
- Mouku přesijte a pokud v něm zůstaly větší kousky vraťte je ještě na chvilku do mixéru.
Jen tak pro představu přidávám i množství získané mouky, vody a mléka z kokosu:
10 kokosů = 250g kokosové mouky + 2,5 litru kokosového mléka + 500-1000ml kokosové vody
Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádobě
Trvanlivost: několik měsíců
Jaké další mouky si doma můžete vyrobit?
1.Sójová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/sojova-mouka/
2. Celozrnná špaldová mouka: https://www.zijemehomemade.cz/celozrnna-spaldova-mouka/
3. Rýžová mouka(bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/ryzova-mouka/
4. Pohanková mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/pohankova-mouka/
5. Ovesná mouka: https://www.zijemehomemade.cz/ovesna-mouka/
6. Chia mouka(bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/chia-mouka/
7. Amarantová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/amarantova-mouka/
8. Žitná celozrnná mouka: https://www.zijemehomemade.cz/celozrnna-zitna-mouka/
9. Žaludová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/zaludova-mouka/
10. Kaštanová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/kastanova-mouka/
11. Kamutová mouka: https://www.zijemehomemade.cz/kamutova-mouka/