Řepové chipsy nejen krásně vypadají díky své rubínové barvě, ale také výborně chutnají. Stejně jako bramborové chipsy jsou křupavé a jsou slané. Díky tomu, že je pečete v troubě místo smažení v oleji jsou zdravější náhradou za ty klasické. Také obsahují minimum oleje, takže se nemusíte bát, že po nich přiberete. Naopak, řepa obsahu vysoké množství vlákniny a má nízkou kalorickou hodnotu . Můžete si ji tak vychutnat opravdu bez výčitek
SurovinY
- 1 červená řepa
- 1 lžička oleje (olivový, slunečnicový..)
- 1/4 lžičky soli
Příprava
. Řepu omyjte a oloupejte. Pokud je chemicky neošetřená můžete nechat i slupku
- Pro křupavé chipsy je nutné řepu nakrájet na co nejtenčí plátky. Ideální je použít škrabku na brambory (mám takovou širokou se spoustou ostrých zoubků) nebo struhadlo, které krájí opravdu na tenko. Nožem to jde opravdu špatně, je opravdu těžké udržet tak tenký řez.
- Na plátky nalijte olej a nasypte sůl, promíchejte aby se sůl dostala všude. Nechte 20 minut odstát, aby řepa pustila šťávu.
- Šťávu z řepy vylijte, Díky tomuto kroku zůstanou chipsy křupavější, pevnější a zachovají si krásnou barvu.
- Plátky řepy poskládejte na pečicí papír vedle s sebe
- Vložte do předehřát trouby na 150 stupňů a pečte 40-60 minut. Po asi 30 minutách jeden plátek vytáhněte a nechte vychladnout. Správně upečený chips má být křupavý, ale ne hnědý nebo dokonce černý. Po 10 minutách vždy kousek otestujte abyste chipsy nepřipálily.
Skladujte v uzavřené nádobě jinak změknou