Recept na velice rychlou večeři. Slaný koláč se zakysanou smetanou, slaninou, sýrem a kousky cibule. Právě zakysaná smetana dělá koláč tak výjimečný, protože mu dodá tu správnou kyselo-smetanovou chuť. Když jsem koláč poprvé ochutnala byla jsem překvapená, jak mi tento koláč upečený z pár levných surovin chutná. Jarda byl z něho taky nadšený, dokonce natolik, že by ho nejraději večeřel několikrát do týdne😊
SurovinY
Těsto:
- 250g hladké mouky
- 150ml teplé vody
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky sušeného droždí
- Špetka cukru
Náplň:
- 200g zakysané smetany
- 100g sýra (eidamu)
- 100g anglické slaniny
- 1 velká cibule
- 1/2 lžičky cukru
- ½ lžičky soli
- Špetka mletého černého pepře
Příprava
- Teplou vodu, sušené droždí a cukr smíchejte a nechte 10 minut stát, aby vzešel kvásek.
- Přidejte mouku, sůl a vypracujte těsto. Stačí chvilku míchat nebo hnětat. Není třeba dlouze těsto propracovávat.
- Připravte si velký plech vyložený pečícím papírem. Posypte ho moukou a těsto na něj vyklopte.
- Těsto vyválejte do všech stran tak, aby pokrylo celý plech.
- Na náplň smíchejte zakysanou smetanu, sůl, cukr a pepř.
- Koláč polijte připravenou náplní a rozetřete do stran.
- Poté koláč posypte najemno nastrouhaným sýrem, na to dejte slaninu pokrájenou na kostičky a cibuli na měsíčky.
- Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů 10-15 minut až okraje zezlátnou. Chutná skvěle teplý i studený