Čokoláda sypaná vánočními sušenkami Spekulatius. Spekulky jsou kořeněné sušenky., které seženete v obchodech v předvánočním období. Když rozpustíte hořkou čokoládu a posypete ji nadrcenými sušenkami získáte jedinečnou kořeněnou čokoládu. Teď už je sice po Vánocích, ale uvidíte, že až čokoládu ochutnáte zase si je připomenete
Surovin
- 100g hořké čokoláda
- 2 sušenky Spekulatius
Pomůcky: silikonová forma- použila jsem hranatou obdélníkovou formu, ale i plech vyložený pečícím papírem bude stačít
Příprava
- Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce. V mikrovlnce počítejte tak 30 sekund, ale v polovině zastavte abyste čokoládu promíchejte.
- Když je čokoláda rozpuštěná nalijte ji do formy. Trochu s formou klepněte o linku, aby se povrch vyhladil. Používám buď plastové formy od kupované čokolády nebo formu silikonovou. Na tvaru nezáleží, tak použijte co máte po ruce. Jen u té plastové dávejte pozor aby byla čokoláda byla vlažná, nikoliv vařící.
- Sušenky pokrájejte nožem na menší kousky a nasypte na čokoládu. Nyní dejte čokoládu do lednice a nechte ztuhnout. Po ztuhnutí čokoládu vyklopte
Skladování: v chladu, lednici nebo při pokojové teplotě (čokoláda s vyšším obsahem kakaa zvládne i pokojovou teplotu, ale jinak bude muset být uložená v lednici)
Trvanlivost: několik měsíců