Ochutnejte tyto bezlepkové profiteroles naplněné šlehačkovou náplní a polité hustou čokoládovou omáčkou. Profiterolky jsou vyrobené z odpalovaného těsta, kterého se nemusíte vzdát ani na bezlepkové dietě. Na odpalované těsto mám vlastní osvědčený recept s pšeničné mouky, ale říkala jsem si, že na bezlepkové dietě mají lidé dost omezený jídelníček a musí se vzdát dost jídel. Proto jsem se rozhodla, že udělám variantu i bez lepku. Stačilo hladkou mouku nahradit kukuřičnou a když si pohlídáte, aby prášek do pečiva byl také bez lepku můžete si tyto lahodné kuličky bez obav vychutnat. Bezlepkovou dietu sice nemám, ale recept jsem ještě několikrát opakovala, protože chutnal celé rodině.

Bezlepkové těsto na profiteroles

  • 125ml vody
  • 80g kukuřičné mouky hladké
  • 40g hery nebo másla
  • 2 vejce M-L
  • 1 lžičky vanilkového pudingu/kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva

 

Příprava

  1. Tuk a vodu přiveďte k varu a odstavte
  2. Přidejte kukuřičnou mouku a promíchejte
  3. Těsto nechte 5 minut vychladnout a poté vmíchejte celá vejce
  4. Ručně nebo elektrickým šlehačem vymíchejte hladké těsto
  5. Sáčkem s ustřiženým rohem stříkejte malé hromádky asi 2 cm vysoké. Případné špičky na vrcholkách zahlaďte navlhčeným prstem.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů než těsto vyběhne (asi 3-5 minut). Poté ztlumte na 190 stupňů a pečte dozlatova cca 10 minut Během pečení neotvírejte dvířka trouby, aby těsto nespadlo.
  7. Po vychladnutí rozřízněte, naplňte šlehačkovou náplní a polijte čokoládovou polevou.

 

Čokoládová poleva:

  • 120ml mléka
  • 60g cukru
  • 35g hořkého kakaa
  • 15g hořké čokolády (3 kostky)

 

  1. Kakao nasypte do mléka a metličkou dobře promíchejte.
  2. Nalijte do malého hrnce spolu. Přidejte také cukr.
  3. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3-5 minut. Omáčku jsem vařila jsem na střední teplotu.
  4. Omáčka začne během vaření houstnout a tmavnout. To se začalo kakao rozpouštět a mléko zahušťovat. Doba vaření se bude lišit, ale že je omáčka hotová poznáte když zhoustne a ztmavne (jako na fotce). Jen dávejte pozor aby se nepřipálila.
  5. Odstavte a přidejte hořkou čokoládu. Pro sladší chuť můžete použít čokoládu mléčnou.

 

Šlehačková náplň:

  • 250 ml vychlazené smetany ke šlehání 
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky (lze vynechat, náplň jen nebude tak pevná)

*pro vanilkovou příchuť: 5 kapek vanilkového extraktu.

  1. Smetanu ke šlehání posypte ztužovačem šlehačky metličkou promíchejte. Díky němu se smetana vyšlehá o dost rychleji než bez něj a vždycky se povede. Náplň po ztužovači zhoustne a bude stále držet svůj tvar.
  2. Vyšlehejte do tuha.