Buchtičky se šodó patřily mezi mé nejoblíbenější jídlo ve školní jídelně. To jsem si chodila i přidat, což jsem skoro nikdy nedělala. A když jsem byla hodně milá paní kuchařky, přidaly mi dokonce i dvakrát:-D. Z domova jsem tohle jídlo neznala, protože ho rodiče nedělali, poprvé jsem na to koukala jak puk. Buchtičky s teplou vanilkovou omáčkou? Co to je? Přitom je to tak dobré. Stačilo první sousto a já se do tohohle jídla zamilovala.
Všichni tomu říkají (včetně mě) buchtičky se šodó, ale to šodó je ve většině případů vanilková omáčka, a proto jsem i tento recept pojmenovala buchtičky s vanilkovou omáčkou. Na pravé šodó se teprve chystám. Zatím místo toho dělám (asi jako většina lidí) omáčku z vanilkového pudingu, másla a mléka. Jsem zvědavá, jaký je mezi těmito dvěma omáčkami rozdíl. Mám takový dojem, že jsem totiž pravé šodó ještě nikdy v životě neochutnala.
A co vy, máte rádi buchtičky se šodó/vanilkovou omáčkou, krupicovou kaši a další podobná sladká jídla? Já je miluju, jen je beru spíše jako dezert, a ne jako hlavní jídlo. Proto k tomu ještě vždycky vařím slané hlavní jídlo. Nevím proč, ale sladké jídlo si k obědu nebo večeři úplně nedovedu představit. Prostě tam vždycky musím mít ještě něco slaného. Zajímalo by mě, jestli jsem jediná anebo to máte někdo stejně😊.
Kynuté buchtičky
- 500g hladké mouky
- 300ml mléka
- 135g změklé hery
- 2 žloutky
- 1 sušené droždí
- máslo na potření
forma: vyšší pekáč
Kynuté buchtičky
Vše smíchejte, vypracujte těsto a nechte hodinu kynout. Z těsta vyválejte hada (podle potřeby podsypávejte moukou) a nakrájejte na malé kousky.
Buchtičky rozložte na plech. Mašlovačkou je ze všech stran potřete rozpuštěným máslem, aby šly po upečení snadno oddělit. Počítejte s dvojnásobným objemem a podle toho je udělejte velké. Někdo dává buchtičky natěsno a buchtičky jsou pak hodně vysoké. Já mám raději nižší, takže dělám rozestupy, aby nešly tolik do výšky.
Pečte na 175 stupňů 15-20 minut do nazlátlé barvy ve středu trouby. Když je upečete do hnědé barvy, jsou už dost tvrdé, lepší jsou tedy světlejší ( i když ne vždycky to člověk uhlídá:-).
Na pečení používám je vyšší pekáč. Já konkrétně používám silikonovou formu s vysokými okraji. Je to poloviční velikost. Na velký plech bych použila dvojnásobné množství.
Poznámka: Když chci buchtičky extra měkké, klidně je peču do světlé barvy. Uvnitř jsou stejné jako ty pečené déle, ale na povrchu jsou světlejší a krásně měkké. I takto tedy mohou buchtičky vypadat:
Vanilková omáčka
- 300ml plnotučného mléka
- 45g krupicového cukru
- 15g vanilkového pudingu
- 2 lžíce másla pro zjemnění omáčky
- 1 vanilkový cukr*
*Pokud vynecháváte, přidejte ještě trochu cukru
Množství omáčky – vystačilo mi to na 2 porce. Podle toho, kolik chcete porcí, upravte množství omáčky.
Vanilková omáčka
Omáčka se připravuje stejně jako klasický puding. Z mléka odeberte třetinu a zbytek přiveďte k varu v malém hrnci.
Než se mléko začne vařit, smíchejte odebranou třetinu s pudingovým práškem a oběma cukry.
Za stálého míchání vlijte do vroucího mléka. Míchejte po dobu 2 minut, přidejte 2 lžíce másla a odstavte.
Omáčku nalijte na talíř, přidejte buchtičky a můžete podávat.
Obměny receptu
- Malinové buchtičky: Buchtičky nandejte na talíř, přidejte vanilkovou omáčku a nakonec posypte malinami. Použila jsem mražené maliny, které se dají krásně rozdrobit. Kombinace malin a vanilky je vynikající. Příště bych chtěla zkusit použít mléko 1:1 se smetanou na vaření, aby byla omáčka smetanovější.
- Pravá vanilka: Místo vanilkového cukru můžete použít i pravý vanilkový lusk. Na výše uvedené množství bych použila 1 lusk, ale půlka bude také stačit. Lusk rozřízněte nožem a špičkou nože vyškrábněte semínka. Semínka a také lusk vhoďte do mléka a dále postupuje podle návodu. Před podáváním nezapomeňte vyndat lusk.
- Různé pudingy: Místo vanilkového můžete použít i čokoládový, karamelový nebo jiný puding. Do čokoládového bych ještě přidala trošku hořkého kakaa nebo pár kostek čokolády.
- Ovoce: Omáčku posypte malinami, borůvkami nebo jiným ovocem, tím nic nezkazíte. Naopak, jídlo pak bude takové svěžejší.
Proč se puding vaří 2 minut?
Škrob má svoji typickou chuť. 2 minuty jsou doba za kterou ztratí svoji škrobovou chuť a ani o něm v omáčce nebudete vědět.
TIP
Nechce se vám péct s buchtičkami? V Tescu, Bille a dalších obchodech koupíte kolem 30 korun balík upečených buchtiček. Omáčku máte hotovou hned, stačí jen přidat buchtičky a pustit se do jídla. Pokud máte takový lazy den, nechce se vám nic dělat, tak to neřešte a kupte si je.