Připravte si křupavé bezlepkové tyčinky. Místo plné dávky másla jsem použila bílý jogurt, který recept odlehčí. Jsou výborné a můžete si je připravit pokaždé úplně jinak. Mají mnoho příchutí takže záleží jen na vás, čím je posypete. Většinou používám kmín, sýr nebo sezam, ale použít můžete i směsi koření, bylinky nebo třeba chilli.
SurovinY
Na 2 plechy:
- 200g hladké kukuřičné mouky
- 150g bílého jogurtu
- 100g másla nebo hery
- 1 rovná lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vejce na potření
Na posypání: kmín, chilli, sýr, len, sezam, chia…
Příprava
- Kukuřičnou mouku, škrob, bílý jogurt a změklé máslo smíchejte.
- Vypracujte těsto a nechte 30 minut pod utěrkou odležet.
- Ne pečící papír položte půlku těsta a přikryjte dalším papírem.
- Přes papír těsto vyválejte na tenké. Snažte se těsto rozválet do všech stran plechu. Pro rovné okraje ohněte pečící papír přes kraj těsta a prstem uhlaďte. Těsto se tak rozlije a zarovná o okraj papíru.
- Vyválené těsto potřete rozšlehaným vajíčkem.
- Kolečkem na řezání pizzy rozřezejte na tyčinky. Nůž můžete použít také, ale vzhledem k tenkosti těsta je lepší nůž přikládat na těsto než popojíždět při řezání.
- Před pečením ještě těsto posypte. Můžete použít nastrouhaný sýr, různá semínka nebo koření.
- Plech vložte do předehřáté trouby a pečte na 170 stupňů asi 15 minut. Až okraje začnou hnědnout můžete těsto vyndat. Křupavé budou až po vychladnutí.
- Po upečení opakujte stejný postup s druhou půlkou těsta (můžete použít stejné pečící papíry)
- Po vychladnutí nalámejte na nařezané tyčinky.
Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici v uzavřeném obalu
Trvanlivost: 1 týden