Připravte si křupavé bezlepkové tyčinky.  Místo plné dávky másla jsem použila bílý jogurt, který recept odlehčí. Jsou výborné a můžete si je připravit pokaždé úplně jinak. Mají mnoho příchutí takže záleží jen na vás, čím je posypete. Většinou používám kmín, sýr nebo sezam, ale použít můžete i směsi koření, bylinky nebo třeba chilli.

SurovinY

Na 2 plechy:

  • 200g hladké kukuřičné mouky
  • 150g bílého jogurtu
  • 100g másla nebo hery
  • 1 rovná lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 vejce na potření

Na posypání: kmín, chilli, sýr, len, sezam, chia…

 

 

Příprava

  1. Kukuřičnou mouku, škrob, bílý jogurt a změklé máslo smíchejte.
  2. Vypracujte těsto a nechte 30 minut pod utěrkou odležet.
  3. Ne pečící papír položte půlku těsta a přikryjte dalším papírem.
  4. Přes papír těsto vyválejte na tenké. Snažte se těsto rozválet do všech stran plechu.  Pro rovné okraje ohněte pečící papír přes kraj těsta a prstem uhlaďte. Těsto se tak rozlije a zarovná o okraj papíru. 
  5. Vyválené těsto potřete rozšlehaným vajíčkem.
  6. Kolečkem na řezání pizzy rozřezejte na tyčinky. Nůž můžete použít také, ale vzhledem k tenkosti těsta je lepší nůž přikládat na těsto než popojíždět při řezání.
  7. Před pečením ještě těsto posypte. Můžete použít nastrouhaný sýr, různá semínka nebo koření.
  8. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte na 170 stupňů asi 15 minut. Až okraje začnou hnědnout můžete těsto vyndat. Křupavé budou až po vychladnutí.
  9. Po upečení opakujte stejný postup s druhou půlkou těsta (můžete použít stejné pečící papíry)
  10. Po vychladnutí nalámejte na nařezané tyčinky.

 

Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici v uzavřeném obalu

Trvanlivost: 1 týden