Další recept na to, jak můžete prodloužit trvanlivost své úrodě. Sušená rajčata vám vydrží doma klidně rok. Můžete je použít na pizzu, zapečené bagety, do těstovin nebo zalít olivovým olejem. K usušení jsem zvolila jen cherry rajčata, protože mají výraznější rajčatovou chuť. Další návody, jak uchovat rajčata budou brzy následovat.

Surovin

  • Cherry rajčata

 

Pomůcky: sušička

 

Příprava

  1. Rajčata rozřízněte na půl a rozložte do sušičky. Dávám je řeznou plochou nahoru aby se na plata sušičky nepřilepily.
  2. Teplotu nastavte na 70 stupňů.
  3. Rajčata sušte po dobu 16-22 hodin. Záleží na velikosti rajčat, takže po 12 hodinách se podívejte, jak to vypadá a pak po pár hodinách vždy zkontrolujte.
  4. Když jsou rajčata usušená nechte je ještě pár hodin v sušičce a pak teprve uložte do uzavíratelného obalu.

 

Použití: do těstovin, salátů, omáček, na pizzu…

 

Skladování: v lednici, při pokojové teplotě nebo mrazáku (záleží na tom, jak moc jsou rajčata usušená). Pro delší trvanlivost rajčata zalijte olivovým olejem.

Trvanlivost: až 1 měsíc. Záleží na míře usušení, já jsem rajčata usušila v létě a doteď jsou v pořádku (mám je v dóze ve spíži).

 

 

 

Nemáte na sušičce nastavitelnou teplotu?

Pokud nemáte možnost nastavit teplotu může být teplota sušení odlišná. Proto po 10-12 hodinách rajčata zkontrolujte a pak vždy po několika hodinách.