Upečte si voňavou křehkou italskou bábovku panettone. Jak říká Jardova babička: je to hodně vykynutá, nadýchaná a moc dobrá bábovka 😊 Je plná sušeného ovoce a kandované citrusové kůry. Díky dlouhému kynutí se nadýchaností a lehkostí s naší vánočkou nedá vůbec srovnávat. Čekání až vykyne se vyplatí, protože tahle voňavá kráska bude ozdobou každé vánoční tabule.

 

 V obchodě se o Vánocích objevuje panettone v nádherných kovových obalech a krabicích. Když se ale podíváte na složení a trvanlivost bude vám jasné, že neobsahuje jen to, co obsahovat má, ale také mnoho dalšího pro zachování dlouhé trvanlivost. Raději ses ani nebudu zmiňovat o její ceně. Na přípravu panettone budete potřebovat normální základní suroviny, takže se nemusíte bát, že by se jednalo o něco drahého.

Surovin

  • 440g hladké mouky
  • 200g rozinek (nebo sušeného ovoce)
  • 180ml vlažné vody
  • 120g másla pokoj. teploty
  • 100g kandované pomerančové kůry
  • 50g krupicového cukru
  • 2 sáčky sušeného droždí
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • *1 lžička vanilkového extraktu (lze vynechat nebo nahradit 1 vanilkovým cukrem)

+Cukr moučka na posypání

+Hladká mouka na podsypání

 

Pomůcky: mísa, kuchyňský robot nebo vařečka, vál,

Jakou použít formu? Na pečení Panettone se používá vysoká kovová forma nebo se dají sehnat jednorázové papírové košíčky (okolo 10Kč/kus). Použít můžete i formu na dort jen nebude Panettone mít svůj typický tvar.

 

PŘÍPRAVA

 

  1. Mouku prosijte a smíchejte se sušeným droždím, cukrem, změklým máslem, vejcem, teplou vodou, žloutkem a extraktem. Vše dejte do robota nebo propracujte ručně.
  2. Hněťte 10 minut. Těsto na panettone musí být dobře propracované.
  3. Přidejte rozinky a kandovanou pomerančovou kůru. Zapracujte je do těsta.
  4. Těsto vysypte na pomoučněný vál a vytvarujte z něj jednu velkou kouli. Ruce si pomažte kapkou oleje, těsto se pak nebude lepit.
  5. Připravte si velkou mísu a vytřete jí lžičkou oleje. Těsto do ní vložte a nechte 3 hodiny kynout. Počítejte s tím, že hodně zvětší svůj objem. Zvolte tedy dostatečně velkou mísu.
  6. Po 3 hodinách znovu vysypte na vál a uplácejte z něj kouli.
  7. Bochánek vložte do vtymazané a moukou vysypané formy. V případě jednorázové papírové formy není nutné nic vymazávat.
  8. Zakryjte utěrkou a nechte ještě hodinu kynout.
  9. Troubu předehřejte na 175 stupňů.
  10. Panettone položte na nejspodnější rošt a pečte po dobu 40-50 minut. Pokud začne nahoře moc tmavnout zakryjte formu pečícím papírem nebo alobalem.
  11. Správně upečené panettone má na poklep dutý zvuk a špejle po vytažení je úplně suchá.
  12. Před vyklopením nechte chvilku vychladnout a poté teprve vyklopte (možná bude třeba oříznout okraje, aby šla vyklopit). Vychladnutí zabrání roztrhnutí panettone při vyklápění.
  13. Na závěr posypte moučkovým cukrem

 

Skladování: v chladu

Trvanlivost: 3-4 dny