Nekynutý knedlík z rohlíků, mouky, mléka a vajec. Hodí se k pečenému masu, špenátu, zelí i ke svíčkové. Karlovarský knedlík se vaří zabalený v potravinové fólii, a tak u něj nehrozí, že by byl suchý a drolivý jako jsou některé knedlíky. Oproti kynutému nebo houskovému knedlíku je podstatně rychlejší, nemusíte totiž čekat až knedlík nakyne. Knedlík se po smíchání všech surovin rovnou dává vařit, a to dobu přípravy značně zkrátí. Podobný knedlík mi vařila babička a možná i proto patří tento knedlík mezi mé nejoblíbenější.
Surovin
Na 1 knedlík:
- 250ml mléka
- 230g rohlíků nebo housek
- 100g hrubé mouky
- 2 vejce M-L
- 1 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
- 1 lžička soli
Pomůcky:
Potravinová fólie, šlehač (elektrický nebo ruční) nebo metlička na našlehání bílků
Příprava
- Rohlíky nakrájejte na kostky asi tak 1 centimetr velké. Pro výraznější chuť můžete pečivo krátce opražit na suché pánvi.
- Do mísy nalijte mléko, přidejte žloutky, sůl a metličkou dobře promíchejte. Vaječnou směs nalijte na kostky pečiva a nechte 10 minut stát. Pečivo se pěkně nasákne.
- Než se mléko vsákne do pečiva je dostatek času na přípravu sněhu. Bílky vyšlehejte dotuha.
- Když je pečivo nasáknuté můžete do misky přidat zbytek ingrediencí: tedy hrubou mouku, petrželku a sníh z bílků. Chvilku vše míchejte, je potřeba aby se vše dobře spojilo. Pečivo se částečně rozpustí, ale tak to má být.
- Z potravinové fólie utrhněte kus dlouhý jako 2 šišky knedlíku a ještě kousek navíc. Do první půlky fólie vyklopte těsto a roztáhněte do asi tak 30 centimetrů dlouhého válečku. Velikost knedlíku si ale můžete upravit podle potřeby. Nyní knedlík zakryjte druhou půlkou fólie. Fólii všude přitiskněte a rukou těsto upravte do tvaru válečku. Poté chytněte okraje a zatočte knedlík tak, aby se okraje zcela zakroutily a nerozmotávaly se. Stačí držet okraje a válet knedlík po lince. Teď by vám měl vzniknou krásný váleček.
- Knedlík vložte do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou. Vařte 25 minut. Po vytažení z knedlíku odstraňte fólii (můžete ho nechat chvilku vychladnout) a poté knedlík nakrájejte.