Vývar je základ většiny receptů, takže je dobré znát recept a moci si uvařit vlastní. Lidé často dávají přednost bujónům v kostce, protože nechtějí trávit čas vařením vývaru. Příprava vývaru ale trvá jen pár minut a pak už se vaří sám. Není tedy problém dát ho vařit večer během sledování televize nebo o něco dříve, než se začne vařit oběd/večeře. Rozdíl je nepopsatelný a hlavně je to mnohem zdravější. Pokud se vám nechce pokaždé loupat s vývarem dělat je nejlepší připravit si vše na vývar a dát zamrazit do mrazáku. Pro přípravu jen vše vyndáte a zalijte vodou. Já ještě zeleninu krátce osmažím, má pak výraznější chuť a dodá to vývaru barvu.
SUROVINY
- 2 velké mrkve
- 1/2 celeru
- 1 kořenová petržel
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- 1 větvička zelené petrželky
PŘÍPRAVA
Mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na menší kusy. Není třeba dělat malé kostičky.
Pokrájenou zeleninu dejte do velké mísy. Přidejte i koření, oloupané stroužky česneku a neoloupanou ale rozpůlenou cibuli. Také přidejte větvičku zelené petrželky.
Vše promíchejte a přendejte do velkého sáčku. Používám velké zip sáčky, které jsou pevnější než běžné igelitové sáčky a také se snadněji otevírají.
Sáček nebo více sáčku, pokud se to do jednoho nevešlo popište a označte datem.
Takto připravený základ na vývar uložte do mrazáku, kde bude připravený k použitý.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: několik měsíců
Použití:
- 2,5 litru vody
- Lžíce oleje nebo sádla
- V hrnci zahřejte olej nebo sádlo a zeleninu na něm osmahněte dohněda. Díky opečené zelenině bude mít vývar výraznější chuť. Občas promíchejte. Kdyby se zelenina přichytla k hrnci stačí přidat trochu vody.
- Zalijte vodou a přiveďte k varu. Hrnec přiklopte pokličkou, aby se voda začala vařit rychleji.
- Teplotu nastavte tak, aby vývar jen probublával a takto vařte 2 hodiny.
- Posledním krokem je vývar přecedit přes cedník. Odstraňte tak všechnu zeleninu i koření.
Použití: jako základ polévek nebo omáček
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny
Taky se dá vývar rovnou připravit do konce a zamrazit (v sáčcích) v mražáku 🙂
Dobrý den. Ano, souhlasím, také vývar mrazím do zásoby již uvařený. Chtěla jsem, aby lidé měli na výběr, tak tu mám recept na přípravu i na ten již mražený (https://www.zijemehomemade.cz/mrazeny-zeleninovy-vyvar/). Poslední rok každý měsíc uvařím celý zavařovací hrnec vývaru a mám na celý měsíc vystaráno. To je lepší, než se každý den vařit s čerstvým vývarem:-).
Krásný den
Verča