Recept inspirovaný snídaňovým sendvičem restaurace MC Donalds. Ochutnala jsem ho jen jednou v životě a hned si ho zamilovala. Co se mi ale nelíbilo byla jeho cena a tak jsem se jak už to u mě bývá, přesunula jsem se k domácí výrobě. Tyhle výzvy mě vždycky baví – to, že musím přijít na to, jak dané jídlo udělat doma. Tady se jednalo jen o pár surovin, takže to nakonec nebylo nic těžkého.
Housky můžete koupit v obchodě (kaiserky nebo anglické housky) anebo použijte moje rychlekynoucí hamburgerové housky. Já střídám ty hamburgerové s anglickými. Nedokážu se totiž rozhodnout, které mi chutnají víc.
Uvnitř sendviče najdete opečenou šunku, volské oko a sýr, prostě typická snídaně. Je to nejen skvělá snídaně, ale dělám je i k obědu nebo večeři.
SUROVINY
- 8 anglických housek (takhle to vypadá)
anebo pokud si chcete upéct výborné domácí bulky:
Domácí bulky(8 kusů):
- 580g hladké mouky
- 250ml vlažné vody
- 80ml slunečnicového oleje
- 50g krupicového cukru
- 2 balení sušeného droždí
- 1 vejce
- 1 lžička soli
+1 vejce na potření
Náplň:
- 8 vajíček
- 2 rajčata
- 8 plátků taveného plátkového čedaru*
*tavený plátkový sýr který seženete např. V Lidlu, Tescu nebo Bille. Uvnitř je každý plátek zabalený zvlášť.
- 4 plátky šunky s vysokým obsahem masa (nad 90%)
- Sweet chilli omáčka, kečup, nebo bez omáčky
DOMÁCÍ HOUSKY
(PŘESKOČTE POKUD MÁTE KUPOVANÉ)
- Vlažnou vodu (40-45 stupňů) smíchejte s droždím a lžičkou cukru. Nechte 10 minut vzejít kvásek
- Do větší mísy dejte mouku, olej, cukr, vejce a přidejte i kvásek
- Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto. Stačí když jsou suroviny smíchané, není třeba několik minut těsto prohnětávat.
- Vytvarujte bulky a položte je na plech. V troubě dost naběhnou tak je vždy rozdělím na dva plechy, aby měli dost místa (ale můžete je upéct i najednou, jen se možná na pár místech dotknou).
- Bulky nechte 10 minut kynout. Při dlouhém kynutím by popraskaly, takže hned jak minutka zazvoní dejte první plech do trouby.
- Než bulky vykynou předehřejte troubu na 190 stupňů a když jsou vykynuté vložte do trouby. K pečení používám střední rošt.
- Housky pečte až zhnědnou 12-15 minut. Na poslední 2-3 minuty ještě zapínám větráček, bulky s ním mají hezčí barvičku.
VOLSKÉ OKO
Nyní z vajíček usmažte 8 volských ok. Měly by mít pevný žloutek, aby nevytékala ven ze sendviče, ale pokud chcete tekutý, upečte jak to máte rádi. Každé oko posypte troškou soli. Ideální je nepřilnavá pánev, abyste nemusely použít tuk.
Pro vysoké volské oko můžete vajíčka upéct po jednom ve formě na vajíčko. Je to taková ohrádka pro vajíčko, která se položí na pánev a zabrání mu roztékat se do stran. Většinou používám tyhle formy, jinak je vajíčko větší než houska, ale ono to vlastně ani ničemu nevadí:-).
PEČENÁ ŠUNKA:
Šunku můžete opéct vcelku nebo nakrájet na kostičky rovnou, ve výsledku je to stejné. Na suché rozpálené pánvi opékejte šunku, občas otočte nebo promíchejte. Opečte jí dokřupava bude mít výraznější chuť. Po opečení šunku nakrájejte na kostičky. Dříve jsem jí nechávala vcelku, ale opečená nejde tak snadno rozkousnout a nakrájením se tento problém vyřeší.
Vysokoprocentní šunka bude po opečení křupavá a zesílí v ní masová chuť. Když ale použijete nekvalitní šunku jen se zkroutí a bude chutnat dost špatně (vyzkoušeno).
SESTAVENÍ SENDVIČE:
- Housky rozřízněte, potřete omáčkou (pokud používáte). Housku můžete stejně jako u hamburgerů opéct na suché pánvi do hněda.
- Na housku dejte volské oko a plátek čedaru.
- Sýr posypte opečenou šunkou pokrájenou na kostičky. Nalepí se na rozteklý sýr a nebude vypadávat.
- Housku zakryjte a ještě horký sendvič podávejte.
I s kaiserkami je to vynikající: