Mléko z kešu ořechů je ze všech rostlinných mlék nejvíce podobné kravskému mléku. Můžete ho tak použít do všech receptů teplé nebo studené kuchyně jako náhradu za mléko kravské, aniž byste změnili chuť daného jídla. Je také velice výživné. Kešu ořechy jsou bohaté na hořčík, vitaminy B1 a B2 a také omega 3 mastné kyseliny.

Zařazení kešu ořechy do stravy přináší mnoho výhod. Jejich konzumace zlepšuje paměť a soustředění, odstraňují únavu, depresi a také vám pomohou, když jste ve stresu. Cena kešu mléka a vlastně všech rostlinných mlék je v obchodě pěkně vysoká a často jsou navíc zbytečně přeslazená. Není nic jednoduššího, než si doma kešu nebo jiná rostlinná mléka vyrobit. Budete potřebovat jen mixér a cedník nebo plátýnko. V případě kešu mléka stačí jen mixéru, protože pokud nemáte úplně slabý mixér, není nutné mléko cedit. 

Mléko je vhodné pro vegany, rawtariány, osoby citlivé na laktózu a pro všechny, kdo rádi ochutnají něco nového a zdravého.

Suroviny

Na 1 litr kešu mléka budete potřebovat:

  • 150g kešu ořechů (1 hrnek)
  • 850ml vody

Pro doslazení: vypeckované datle, agáve sirup, třtinový cukr, javorový sirup nebo jiné sladidlo

:Příprava

 

  1. Kešu ořechy namočte na minimálně 3 hodiny do studené vody, klidně je nechte i přes noc – lépe se pak rozmixují. Poté vodu vylijte a oříšky propláchněte pod studenou vodou. Nasypte je do mixéru a zalijte studenou vodou. Pokud sladíte přidejte i cukr/jiné sladidlo. Já jsem si oblíbila čekankový sirup, který nezmění chuť mléka. 
  2. Mixujte 1-2 minuty, to by mělo stačit. Mám docela silný mixér, u slabšího to může být o kousek déle.                                                                                                              

 Poznámka: Pokud máte slabší mixer a kousky kešu zůstaly v mléce, stačí mléko přecedit přes jemné síto nebo plátýnko. Dokonce se prodávají přímo sáčky na přípravu rostlinných mlék. Ořechovou drť pak můžete přidat do těsta na sušenky, tyčinky nebo nasypat na ovesnou kaši či smoothie. 

 Před použitím protřepejte, složky se mohou oddělit

 

 

Kešu mléko je vhodné pro teplou i studnou kuchyni. Když ho neosladíte, je vhodné i do slaných jídel. 

 

Přidáním skořice, vanilkového extraktu, kakaa a dalších surovin můžete mléku dodat jinou chuť. Třeba kakao z kešu mléka, to je dobrota. 

 

TIP: Hustotu mléka můžete upravovat. Pro extra husté mléko použijte jen 2 hrnky vody nebo přidejte více ořechů.

 

Použití: Do müsli, koktejlů, na pečení nebo jen tak do skleničky. Zkrátka jako kravské mléko:-).

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: maximálně 3 dny. Má tedy kratší trvanlivost. Pokud ho nespotřebujete tolik, udělejte ho z poloviční dávky