Mléko vyrobené z pražených dýňových semínek je chuťově výraznější než mléko z těch syrových. Chutná skvěle samotné, můžete ho použít na přípravu smoothies nebo si s ním zalít cereálie k snídani. Pro sladkou chuť do mléka přidávám med nebo třtinový cukr. Většinou dávám přednost neslazenému, ale někdy si ten život také chci osladit😊
Suroviny
- 1 litr vody
- 150g loupaných syrových nebo pražených dýňových semínek (nesolených)*
- Volitelné: něco na oslazení (třtinový cukr, med, agáve sirup, datle…)
*pokud seženete jen slané opláchněte je před namočením pod vodou.
Příprava
- Semínka zalijte vodou a nechte 8 hodin namočit (nebo přes noc)
- Po namočení semínka propláchněte a osušte papírovou utěrkou. V případě koupení pražených semínek troubu přeskočte a rovnou přejděte k mixování. Pokud ale máte syrová semínka rozložte je v tenké vrstvě na plech.
- Semínka pečte na středním roštu, 175 stupňů 15-20 minut. Několikrát je promíchejte, aby se nepřipálily. Chcete to hlídat, protože připálená semínka jsou hořká. Hned jak se semínka rozvoní můžete je vytáhnout.
- Namočená semínka slijte, propláchněte vodou a nasypte do mixéru.
- Přidejte k nim litr vody (nové, ne z namočení) a začněte mixovat. Trvá to 1-2 minuty. Mléko bude lehce zelené, ale alespoň je jedinečné.
- Mléko přeceďte přes jemné síto nebo jako použijte látkový sáček. Ze semínek vytlačte co nejvíce tekutiny. Semínkovou drť použijte do smoothie, kaše nebo jí přidejte do misky cereálií.
- Podle chuti mléko oslaďte nebo nechte neslazené. Po přidání cukru, datlí nebo jiného sladidla mléko ještě krátce rozmixujte.
- Mléko přelijte do čisté láhve a uložte do lednice.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny