Dýňové mléko se vyrábí s vyloupaných semínek dýně (těch malých zelených). Možná jste ještě žádné rostlinné mléko nevyráběli, ale není čeho se bát, je to opravdu snadné. Důvodů proč si rostlinná mléka vyrábět doma je mnoho. Nemusíte být odkázaní na pití jednoho druhu mléka po celý život (kravského), je levnější, výživově velice bohaté a hlavně máte na výběr desítky druhů mlék. Každé chutná jinak a v tom je ta krása. Bude to semínkové, ořechové nebo obilné?

Dnes se podíváme na to, jak si vyrobit mléko dýňově, ale kdyby vás zajímali i další recepty dole je odkaz na další rostlinná mléka. Mléko z dýňových semínek je bez lepku, laktózy, vhodné pro vegany a v obchodě není k sehnání. Používám ho do smoothies, na zalití müsli nebo si ho ke svačině vypiju samotné.

Suroviny

  • 1 litr vody
  • 150g loupaných dýňových semínek (nesolených, nepražených)
  • Volitelné: něco na oslazení (třtinový cukr, med, agáve sirup, datle…)

Příprava

  1. Semínka zalijte vodou a nechte 8 hodin namočit. Většinou je ale dávám do lednice před spaním a ráno mléko rozmixuji.
  2. Namočená semínka slijte, propláchněte vodou a nasypte do mixéru.
  3. Přidejte k nim litr vody (nové) a začněte mixovat. Trvá to 1-2 minuty. Mléko bude lehce zelené, protože i semínka jsou zelené. V případě přírody je ale zelená dobrá, protože nejde o umělé barvivo.
  4. Mléko přeceďte přes jemné síto nebo jako použijte látkový sáček. Ze semínek vytlačte co nejvíce tekutiny. Semínkovou drť použijte do smoothie, kaše nebo jí přidejte do misky cereálií.
  5. Podle chuti mléko oslaďte nebo nechte neslazené.
  6. Mléko přelijte do čisté láhve a uložte do lednice.

 

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny