Veganské verze indického jídla tikka masala. Je spousty verzí tohoto různých receptů na toto jídlo: veganské, vegetariánské, kuřecí, s jogurtem nebo bez atakdále. Mě u většiny receptů něco chybělo a tak jsem si z nich vytvořila recept se kterým jsem maximálně spokojená. Sice to bylo hodně pokusů, než jsem byla s jídlem spokojená, ale stálo to za to. Veganská jídla mám ráda a tak jsme si můj recept na kuře tikka masala upravila i na veganskou verzi. Teď nevím, co mi chutná víc, protože obě jídla jsou tak dobré😊, Do receptu budete potřebovat pasírovaná rajčata, cizrnu, kokosové mléko, česnek, cibuli, zázvor, koriandr a pár dalších surovin. Co ale tomuto jídlu dodá tu správnou a jedinečnou chuť je koření garam masala. Bez ní byste to chutná spíše jako guláš, ale když ho přidáte je to Indie jak má být. Koření garam masala seženete v obchodě se zdravou výživou nebo si ho můžete vyrobit z koření, které seženete v každém supermarketu. Odkaz na recept na koření najdete dole. Je to mnohem levnější, takže doporučuji😊. Jako příloha se hodí rýže, brambory.

Suroviny

  • 400g pasírovaných rajčat v konzervě nebo ve skle (ty v papírovém obalu jsou často velice kyselé)
  • 250g konzervované cizrny (1 plechovka) nebo sušené (pokud máte cizrnu rádi můžete použít až 500g cizrny na tuto porci)
  • 100ml vody
  • 100ml kokosového mléka (nebo více vody pokud ho nemáte)
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce koření garam masala (recept najdete i na této stránce)
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu (+ pár lžic vody na rozmíchání)
  • 2 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru nebo 1/4 lžičky sušeného
  • 1 cibule

Příloha: rýže, brambory nebo bezlepkové indické pečivo- brzy na těchto stránkách

Příprava

  1. V případě sušené cizrny je potřeba cizrnu přes noc namočit (min. 8 hodin). Vodu pak slijte. Cizrnu dejte do nové vody a vařte 20 minut než jí přidáte do receptu. Celkem se musí vařit 40 minut. Pokud používáte konzervovanou cizrnu tento krok přeskočte.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  3. Koření odměřte a nasypte do mističky abyste ho už měli připravené.
  4. Na pánvi rozpalte kokosový olej a osmažte na něm cibuli, česnek a koření. Míchejte po dobu 2 minut aby cibulka změkla a koření se krásně rozvonělo.
  5. Přidejte pasírovaná rajčata, strouhaný zázvor, citronovou šťávu, vodu, a kokosové mléko. Přiklopte a 20 minut povařte (občas promíchejte).
  6. Když je omáčka uvařená zbývá ještě přidat kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody a 2 minuty od vodu varu povařit. Konzistenci omáčky můžete upravit přidáním vody nebo kokosového mléka. Je-li omáčka moc hustá přidejte další vodu nebo kokosové mléko.

 

Podávejte s rýží. Skvěle chutná také kurkumová rýže.