Veganské verze indického jídla tikka masala. Je spousty verzí tohoto různých receptů na toto jídlo: veganské, vegetariánské, kuřecí, s jogurtem nebo bez atakdále. Mě u většiny receptů něco chybělo a tak jsem si z nich vytvořila recept se kterým jsem maximálně spokojená. Sice to bylo hodně pokusů, než jsem byla s jídlem spokojená, ale stálo to za to. Veganská jídla mám ráda a tak jsme si můj recept na kuře tikka masala upravila i na veganskou verzi. Teď nevím, co mi chutná víc, protože obě jídla jsou tak dobré😊, Do receptu budete potřebovat pasírovaná rajčata, cizrnu, kokosové mléko, česnek, cibuli, zázvor, koriandr a pár dalších surovin. Co ale tomuto jídlu dodá tu správnou a jedinečnou chuť je koření garam masala. Bez ní byste to chutná spíše jako guláš, ale když ho přidáte je to Indie jak má být. Koření garam masala seženete v obchodě se zdravou výživou nebo si ho můžete vyrobit z koření, které seženete v každém supermarketu. Odkaz na recept na koření najdete dole. Je to mnohem levnější, takže doporučuji😊. Jako příloha se hodí rýže, brambory.
Suroviny
- 400g pasírovaných rajčat v konzervě nebo ve skle (ty v papírovém obalu jsou často velice kyselé)
- 250g konzervované cizrny (1 plechovka) nebo sušené (pokud máte cizrnu rádi můžete použít až 500g cizrny na tuto porci)
- 100ml vody
- 100ml kokosového mléka (nebo více vody pokud ho nemáte)
- 4 lžíce cukru
- 2 lžíce koření garam masala (recept najdete i na této stránce)
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1-2 lžíce kukuřičného škrobu (+ pár lžic vody na rozmíchání)
- 2 a 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička strouhaného zázvoru nebo 1/4 lžičky sušeného
- 1 cibule
Příloha: rýže, brambory nebo bezlepkové indické pečivo- brzy na těchto stránkách
Příprava
- V případě sušené cizrny je potřeba cizrnu přes noc namočit (min. 8 hodin). Vodu pak slijte. Cizrnu dejte do nové vody a vařte 20 minut než jí přidáte do receptu. Celkem se musí vařit 40 minut. Pokud používáte konzervovanou cizrnu tento krok přeskočte.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Koření odměřte a nasypte do mističky abyste ho už měli připravené.
- Na pánvi rozpalte kokosový olej a osmažte na něm cibuli, česnek a koření. Míchejte po dobu 2 minut aby cibulka změkla a koření se krásně rozvonělo.
- Přidejte pasírovaná rajčata, strouhaný zázvor, citronovou šťávu, vodu, a kokosové mléko. Přiklopte a 20 minut povařte (občas promíchejte).
- Když je omáčka uvařená zbývá ještě přidat kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody a 2 minuty od vodu varu povařit. Konzistenci omáčky můžete upravit přidáním vody nebo kokosového mléka. Je-li omáčka moc hustá přidejte další vodu nebo kokosové mléko.
Podávejte s rýží. Skvěle chutná také kurkumová rýže.