Pokud se vám nechce stát několik hodin u plotny a míchat než budou povidla hotová je tento recept ideální právě pro vás. Získáte tak docela snadno vlastní vynikající povidla, která můžete používat do vašich oblíbených koláčů či plněných buchet. Navíc díky tomu, že si je vyrobíte sami můžete vynechat konzervanty, barviva nebo aromata, která ty kupované obsahují a své zdraví těchto škodlivých látek ušetřit.
Suroviny
- 2,5 kila švestek
- 500g cukr (bílý/třtinový/hnědý)
- 50 ml octa (klasický kvasný lihový)
Pomůcky: stěrka/vařečka, velký plech ale ne moc vysoký
Příprava
- Švestky vypeckujte a rozřízněte na půlky. Dejte do mísy a zasypte cukrem, také přilijte ocet. Vše dobře promíchejte a nechte přes noc v lednici. Švestky přes noc krásně pustí šťávu.
- Švestky i se šťávou, kterou přes noc pustily nalijte na plech a dejte do předehřáté trouby na 200 stupňů. Zjistila jsem, že vysoké plechy prodlužují pobyt v troubě, takže použijte jen tak vysoký plech, jak je nutné aby švestky nevytekly.
- Za přibližně 15-20 minut začne šťáva bublat, snižte tedy teplotu na 150 stupňů.
- Povidla nechte redukovat 3-5 hodin. U každé trouby je to jiné, ale že je hotovo poznáte když za vařečkou zůstane stopa a hned nezmizí (zůstane tam žlábek). Povidla jsou tak dostatečně hustá a můžete je z trouby vyndat. Ideální je velký nižší plech, pak mohou být povidla hotová i za 2 hodiny. Zjistila jsem, že když povidla dělám v kovovém plechu/formě je to mnohem rychlejší než ve skleněném. V případě skla mi povidla trvaly okolo 5 hodin.
- Ještě horké přelijte do čistých sklenic a nechte vychladnout
Chcete povidla zavařit?
Pokud chcete povidla zavařit začněte umytím sklenic. Potom je dejte na 5 minut hlavou dolů do 100 stupňové vody. Opatrně vytáhněte a nechte zcela vyschnout. Hotová povidla přelijte ještě horká do připravených sklenic a zavíčkujte. Povidla není nutná zavařovat v horké vodě, ale pokud je chcete mít opravdu na dlouho sterilizujte je v 85 stupňové vodě po dobu 10 minut. Vytáhněte a nechte vychladnout.
Skladování: v chladu, spíži…
Trvanlivost: 1 rok