Sušené pomeranče nebo mandarinky se budou hodit až se pustíte do vánoční výzdoby. Nádherně voní a hezky vypadají. Provlečené stužkou je používám jako ozdobu na stromeček nebo když je prošiju provázkem dělám z nich řetězy. Dále je můžete přilepit pomocí tavící pistole do adventního věnce a určitě vás ještě napadne spousta dalších věcí, jak je použít. Pomeranče suším v troubě, ale pokud máte sušičku usušit je můžete i v ní.

Suroviny

  • Pomeranče (nebo mandarinky)

Příprava

  1. Pomeranč nakrájejte na silnější plátky. Já jsem z 1 pomeranče udělala 8 plátků. Když jsou plátky moc tenké je snadnější pomeranče připálit (budou tmavě hnědé namísto oranžové).
  2. Plátky rozložte na plech. Není nutné používat pečící papír, ale já ho přeci jen pro jistotu používám.
  3. Sušte v troubě na 100 stupňů asi tak 4 hodiny – horní i dolní ohřev bez větráčku. V polovině pomeranče otočte. Dávám je na střední rošt, aby byly pěkně uprostřed. U každé trouby je to ale jiné tak pomeranče hlídejte. Nemají být hnědé, ale oranžové.

 

Použití: jako ozdoba na stromek, do adventního věnce, k tvorbě vánočních ozdob…

 

Skladování: v suchu