Hnědý cukr se výborně hodí na pečení kvůli své chuti příjemně karamelové chuti. Kupovat si v obchodě hnědý cukr je ale zbytečně drahé. Pod většinou hnědých cukrů se skrývá obyčejný bílý cukr dobarvený karamelovým cukrem. Také to může být cukr, který se úplně nedočistí a stane se tak nerafinovaným řepným cukrem. Hnědý cukr se tváří zdravě, ale ani varianta s karamelovým sirupem ani nerafinovaný řepný cukr zdravý prospěšné zrovna moc nejsou. Je to tedy stejně jako byste si koupili předražený bílý cukr. V případě obarvení zdravou melasou se už ale o kvalitnější cukr jedná, navíc v něm obsažená melasa je zdraví prospěšná. Jestli byl cukr dobarvován melasou ale poznáte dost těžko. Větší pravděpodobnost je že jste si koupili jednu z prvních variant. Není tedy nic snadnějšího než si hnědý cukr vyrobit doma a to právě pomocí melasy. Máte tak jistotu, že víte co v něm je 🙂
Suroviny
- 1 kg bílého cukru
- 60-120g melasy
Pomůcky: plech nebo tác, metlička
Příprava
- Cukr nasypte do větší mísy
- Přidejte melasu a dobře promíchejte. Nejradši používám metličku, je to s ní rychlejší
- Pro světlý hnědý cukr použijte 60 gramů melasy, pro extra tmavý hnědý cukr až 120 gramů melasy.
- Když je vše promícháno a nezbyly žádné hrudky naplňte cukr do uzavíratelné dózy
Hnědý cukr má tendenci tvrdnout. Pokud se tak stane tady je pár rad jak cukr vrátit do původního stavu:
- Na cukr položte čtvrtku jablka, zavíčkujte a nechte přes noc jablko působit. Ráno ho vyhoďte a cukr promíchejte
- Pro použití ihned:
Dózu zakryjte vlhkou papírovou utěrkou a v mikrovlnné troubě zahřívejte po 15 sekundových intervalech. Pokračujte než bude cukr v pořádku a pak ho ještě dobře promíchejte
Skladování: při pokojové teplotě v uzavíratelné dóze. Vlhkost ve vzduchu způsobuje tvrdnutí cukru.
Tvanlivost: 1 rok