Cukroví z pistáciového těsta se zařadilo mezi mé oblíbené. Původně jsem ho pekla jako sušenky, ale když jsem ho ochutnala věděla jsem, že ho budu chtít i jako vánoční cukroví. Pistácie nejsou jen v těstě, sušenky jsou v pistáciích i obalené. Sušenky jsou měkké, oříškové a díky zelené barvě pistácií jsou na Vánoce jako dělané.

 

Nezapomeňte si k tomu pečení udělat i hrnek dobrého svařáku. Ten při pečení nesmí chybět. Já si ještě k pečení pouštím vánoční koledy pro navození vánoční atmosféry a dám hřát na sporák purpuru:-).

Recept na 3 netradiční svařáky

 

Suroviny

  • 150g hladké mouky
  • 100g změklého másla
  • 80g moučkového cukru
  • 50g vyloupaných pistácií*
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
  • Špetka soli

Na obalení:

  • 1 bílek
  • 50g moučkového cukru
  • 50g vyloupaných pistácií *

*použít můžete pražené tmavé pistácie, které oloupete. Jen budou o něco tmavší, než když použijete pistácie syrové (nebo loupané)

 

Příprava

  1. Máslo s cukrem vyšlehejte metličkou nebo elektrickým šlehaček. Šlehejte asi tak minutu, to stačí. Půjde to lépe, když bude máslo studené, nakrájené na kostky.
  2. Pistácie pokrájejte nadrobno.
  3. Přidejte žloutek, hladkou mouku, smetanu ke šlehání, pokrájené pistácie, prášek do pečiva a špetku soli. Dobře promíchejte.
  4. Z těsta udělejte váleček o průměru 3-4 centimetry. Zabalte a dejte přes noc do lednice.
  5. Druhý den váleček potřete ze všech stran bílkem. Pistácie (50 gramů) posekejte na menší kousky, smíchejte s moučkovým cukrem a v této směsi váleček obalte. Váleček trochu poválejte, aby oříšky dobře držely.
  6. Váleček těsta nakrájejte na 1,5 centimetru vysoké sušenky. Mě z těsta vyšlo 20 sušenek, ale může vám to vyjít jinak. Důležité je, aby bylo těsto po vyndání z lednice rychle obaleno, nakrájeno a dáno do trouby. Když je vychlazené sušenky nespadnou a zůstanou pěkně vysoké.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 7-10 minut. Po vychladnutí se sušenky ještě zpevní, proto s jejich přendáním chvilku počkejte.

 

Skladování: v chladu

 

Vánoční cukroví:

Linecké cukroví z mrkvového těsta

Marcipánové cukroví

Mrkvové šátečky s povidly (vánoční cukroví)