Tak už jsem také začala péct. Začala jsem vanilkovými rohlíčky, ty musí být a taky pracinkovými rohlíčky s chilli a čokoládou. Jarda na sladké moc není, jako dá si, ale musí k tomu mít kakao nebo alespoň kafe, jinak mi to nesmí:-D. Proto jsem speciálně pro něj začala dělat slané cukroví a postupně mě to taky chytlo. Jsem ráda, že mám na výběr a užívám si tu možnost vybrat si ze sladkého a slaného cukroví.

Nemáte rádi sladké, ale přesto byste chtěli mít nějaké vánoční cukroví? Chcete překvapit rodinu netradičním cukrovím? Vyzkoušejte slané cukroví. Třeba tohle škvarkové, které chutná jako škvarkové placky nebo slané linecké plněné pomazánkou. Na konec receptu vám dám odkazy i na další druhy, ať je z čeho vybírat😊.

 

Suroviny

  • 1kg hladké mouky
  • 200g vlažného mléka
  • 180g škvarků
  • 125g změklého sádla
  • 25g soli (3 lžičky)*
  • 3 vejce vel. M
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 menší lžičky mletého kmínu

*raději to navažte, přeci jen je každá lžička jiná

 

Množství: 4 plechy

 

Ještě jedno vylepšení:

Když jsem cukroví pekla podruhé, použila jsem do receptu fermentované špekové koření z Lussk. Je v něm slanina a cibulka a chuťově se do cukroví skvěle hodí. Měla jsem ho v této dárkové sadě koření.

Na toto množství jsem použila 2 lžičky špekového koření.

Fermentované koření Lussk najdete na: Lussk (web)

 

 

Postup:

  1. Z vlažného mléka, cukru a sušeného droždí nechte vzejít kvásek po dobu 10 minut.
  2. Poté do velké mísy dejte mouku, změklé máslo, vajíčka, sůl, kmín a kvásek. Těsto ručně nebo v robotu dobře promíchejte.
  3. Nakonec přidejte škvarky. ¼ škvarek nakrájejte na větší kousky, zbytek nakrájejte nadrobno. ˇ
  4. Těsto hněťte, dokud se škvarky zcela nezapracují do těsta (vyklopím těsto na vál a pořádně prohnětu).
  5. Nyní těsto nechte po utěrkou 1 hodinu vykynout.
  6. Po hodině těsto vyválejte na lehce pomoučněném vále. Je trochu tužší, takže musíte trochu přitlačit a pak to jde.  Vyválejte ho na sílu 2-3cm.
  7. Pomocí vykrajovátek vykrájejte různé tvary – kolečka apod.
  8. Cukroví přeneste na plech a postupně upečte. Ještě ho můžete potřít rozšlehaným vajíčkem, aby mělo pěkně hnědý povrch.
  9. Pečte na 180 stupňů 15-18 minut. Ke konci jsem zapnula větráček, jen na 2-3 minuty, aby mělo cukroví hezčí barvičku.

Cukroví je vynikající samotné anebo ho můžete rozříznout a slepit pomazánkou. My jsme ho minule plnily tvarůžkovou pomazánkou a bylo to luxusní!

 

Trvanlivost: Těžko říct, přeci jen je to trochu jiné pečivo. Minule jsem ho nechala na zakrytém tácu vyndané 5 dnů a ten poslední už bylo tvrdší. V dóze třeba ale vydrží déle…nevím. Je to přeci jen spíše pečivo a proto bych cukroví snědla do 3 dnů, kdy je nejchutnější.