Extrakt z citronu je další z extraktů, které si doma můžete snadno a levně vyrobit.
Z citronů se budete potřebovat kůru, ale jen žlutou část, protože ta bílá je hořká. Výroba extraktu je velice snadná. Stačí kůru zalít vodkou a nechat 1-2 měsíce louhovat. Poté je extrakt připravený k použití.
 Citronový extrakt se používá jako náhrada za citrónovou kůru. Využijete v bábovce, srnčím hřbetu, velikonočním beránkovi nebo sušenkách. Také v různých krémech, omáčkách…prostě kdekoliv, kde chcete citrónovou chuť. Také ho můžete přidat do domácí zmrzliny. Je spousta a spousta dalších využití tohoto nádherně žlutého extraktu a proto se vám lahvička bude jistě hodit.
Pojďme se tedy podívat na to jak si citronový extrakt doma vyrobit:
SUROVINY

  • 100ml vodky**
  • Kůra ze 2 citrónů (chemicky neošetřených)*
  • Obal: skleněná lahvička
*Kupuji organické citróny v Lidlu
**Nepoužívám tu úplně nejlevnější. Asi je to jedno, ale raději kvalitní. Čím víc procent bude mít, tím lepší extrakt bude.

PŘÍPRAVA

  1. Citróny dobře umyjte. Kůru opatrně oloupejte škrabkou na citrusy nebo tak, aby na na citronové kůře zůstalo co nejméně bílé hořké části (ideálně žádná). Kůru škrábejte jemně, netlačte.
  2. Citrónovou kůru nasypte do skleněné lahvičky a zalijte vodkou. Lahvička musí být čistá a suchá, to je velmi důležité.
  3. Nyní dejte extrakt třeba do spíže nebo někam na tmavé místo a nechte 2 měsíce stát. Občas můžete protřepat. Po měsíci si už můžete začít odebírat. Nebude ještě tak silný, ale použít ho už můžete.
  4. Citronový extrakt přeceďte a nalijte do čisté láhve.

Skladování: při pokojové teplotě v tmavém prostředí

Trvanlivost: přibližně 1 rok (časem začne slábnout)