Extrakt z citronu je další z extraktů, které si doma můžete snadno a levně vyrobit.
Z citronů se budete potřebovat kůru, ale jen žlutou část, protože ta bílá je hořká. Výroba extraktu je velice snadná. Stačí kůru zalít vodkou a nechat 1-2 měsíce louhovat. Poté je extrakt připravený k použití.
Citronový extrakt se používá jako náhrada za citrónovou kůru. Využijete v bábovce, srnčím hřbetu, velikonočním beránkovi nebo sušenkách. Také v různých krémech, omáčkách…prostě kdekoliv, kde chcete citrónovou chuť. Také ho můžete přidat do domácí zmrzliny. Je spousta a spousta dalších využití tohoto nádherně žlutého extraktu a proto se vám lahvička bude jistě hodit.
Pojďme se tedy podívat na to jak si citronový extrakt doma vyrobit:
SUROVINY
- 100ml vodky**
- Kůra ze 2 citrónů (chemicky neošetřených)*
- Obal: skleněná lahvička
*Kupuji organické citróny v Lidlu
**Nepoužívám tu úplně nejlevnější. Asi je to jedno, ale raději kvalitní. Čím víc procent bude mít, tím lepší extrakt bude.
PŘÍPRAVA
- Citróny dobře umyjte. Kůru opatrně oloupejte škrabkou na citrusy nebo tak, aby na na citronové kůře zůstalo co nejméně bílé hořké části (ideálně žádná). Kůru škrábejte jemně, netlačte.
- Citrónovou kůru nasypte do skleněné lahvičky a zalijte vodkou. Lahvička musí být čistá a suchá, to je velmi důležité.
- Nyní dejte extrakt třeba do spíže nebo někam na tmavé místo a nechte 2 měsíce stát. Občas můžete protřepat. Po měsíci si už můžete začít odebírat. Nebude ještě tak silný, ale použít ho už můžete.
- Citronový extrakt přeceďte a nalijte do čisté láhve.
Skladování: při pokojové teplotě v tmavém prostředí
Trvanlivost: přibližně 1 rok (časem začne slábnout)