Kombinace bílé čokolády a pomeranče patří u pralinek k mé nejoblíbenější. Proto jsem je musela přidat i na seznam vánočního cukroví, které tento rok budu dělat. Udělat si doma čokoládové pralinky je i když to může znít složitě vlastně úplně snadné. Stačí vše kromě čokolády zahřát a pak na nakrájenou čokoládu nalít. Na rozdíl od čokoládových lanýžů tyto pralinky tak rychle netají, takže nebudete mít ruce samou čokoládu. Většinou je jen obalím v moučkovém cukru, ale i obalené v bílé čokoládě chutnají výborně.
Suroviny
- 80g bílé čokolády
- 30g másla
- 30g moučkového cukru
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- Kůra z 1 pomeranče (asi tak 1 lžíce)
- Moučkový cukr na obalení
Volitelně:
- 10 kapek pomerančového aroma nebo extraktu
Příprava
- Bílou čokoládu pokrájejte nadrobno a dejte do misky. Musí být teplu odolná, aby při nalití horké směsi na čokoládu nepraskla.
- Kůru z pomeranče nastrouhejte pomocí jemného struhadla a poté jí ještě trochu pokrájejte. Snažte se strouhat jemně, abyste v kůře měli co nejméně hořké bílé části.
- V malé pánvi nebo hrnci zahřejte smetanu, moučkový cukru, máslo a pomerančovou kůru.
- Směs přiveďte k varu a na nízkou teplotu vařte za stálého míchání 2 minuty.
- Rovnou z hrnce nalijte pomerančovou směs nalijte na čokoládu a teprve až za minutu promíchejte. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Možná bude směs vypadat trochu sraženě, ale po vychladnutí se vše spojí.
- Připravenou směs na pralinky dejte na 2 hodiny ztuhnout do lednice.
- Po dvou hodinách směs dobře promíchejte, aby se vše znovu spojilo. Poté z hmoty tvořte malé kuličky. Můžete je obalit v moučkovém cukru, bílé čokoládě nebo nechat tak jak jsou. Kdyby byla čokoládová směs na pralinky moc tuhá nechte jí chvilku povolit. Pralinky dávám raději na pečící papír, protože mám jistotu, že se nepřilepí k talíři. Kuličky vraťte do lednice a nechte ještě hodinu ztuhnout. Pokud se vám nelíbil tvar můžete je ještě trochu poválet, protože jak jsou ztuhlé můžete jejich tvar vylepšit.
Skladování: v lednici