Recepte je docela rychlý. Vlastně je to mnohem rychlejší, než když musíte vykrajovat linecké nebo tvarovat rohlíčky. Doufám, že si na nich pochutnáte tak jako já😊
Přeji vám krásné Vánoce a mnoho štěstí do Nového roku.
Suroviny
- 200g mléka
- 200g arašídů nebo jiných ořechů (použila jsem pražené arašídy)
- 100g kandované citrusové kůry
- 100g rozinek nebo brusinek
- 80g moučkového cukru (třtinového nebo bílého)
- 30g hladké mouky
- 20g másla
- Čokoláda nebo čokoládová poleva na polití
Mléko, cukr, máslo a mouku přiveďte za stálého míchání k varu. Ideální je metlička, která zabrání vzniku hrudek. Směs vařte do zhoustnutí asi tak 2 minuty na střední teplotu (stále míchejte). Doporučuji nepřilnavou pánvičku, aby se nepřipálila.
Arašídy pokrájejte na menší kousky. Použila jsem tento chopper (koupíte ZDE)
Stačilo párkrát zatáhnout (má ruční pohon) a byly nakrájené přesně tak, jak jsem chtěla.
Sušené ovoce pokrájejte na menší kousky. Přidejte k nim arašídy a promíchejte.
Ořechy s ovocem zalijte ještě teplou směsí. Dobře promíchejte. Používám ji ještě teplou, klidně i vařící. Po vychladnutí moc ztuhne a špatně se s ní pracuje.
Nyní na pečící papír tvořte malé hromádky. Pomocí lžíce uhlaďte. Kdo chce kolečka může naplnit kulaté vykrajovátko, lžičkou uhladit a vykrajovátko odstranit. Já jsem na to tentokrát zapomněla, ale ono to vůbec nevadí. Možná se mi takhle líbí i více.
Pečte na 180 stupňů 15-20 minut na středním roštu. Upečené marokánky poznáte tak, že jsou pěkně zlaté. Když je upečete více, budou křupavé. Méně upečené budou pěkně měkké. Zlaté ale musí být, jinak by se rozpadaly.
Po vychladnutí marokánky polijte čokoládou nebo čokoládovou polevou. Marokánky se potírají na rovné straně. Tedy na straně, která ležela na plechu.
Další recepty na vánoční cukroví:
https://www.zijemehomemade.cz/vanocni-recepty/