Tito krasavci jsou uplácaní z nepečeného těsta. Tělo je z kakaového těsta a obličej ze vanilkového. No nevypadají rozkošně? Možná sem jim udělala moc dlouhé nosy, ale to už je jen detail. Nepečené cukroví mám raději protože je hotové za chvilku a není tak suché jako většina pečeného. Jedinou nevýhodou je kratší trvanlivost, ale zaručuju vám, že déle než pár dnů ani nevydrží. Až budete ježky tvarovat můžete k sobě přibrat děti, aby vám pomohli. Děti modelínu milují a když svůj výtvor ještě budou moci sníst budou nadšené (a vy také, protože vám ušetří práci)😊

Suroviny

Na 20 ježků:

  • 160g piškotů
  • 100g změklého másla
  • 20g moučkového cukru
  • 3 lžíce vaječného likéru*
  • 1 vanilkový cukr

Do kakaového těsta:

  • 40g hořkého kakaa
  • 20g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • 2 lžíce másla

* nebo mléka, pokud v cukroví nechcete alkohol. Možná byste mohli přidat pár kapek rumového aroma. Nejdřív ho ochutnejte a uvidíte, jestli tam něco chybí. Jen si nejsem jistá jestli mléko nezkrátí trvanlivost. 

Příprava

  1. Piškoty rozmixujte nebo rozemelte válečkem na prášek. Přidejte zbytek surovin a vypracujte z nich těsto.
  2. Z těsta odeberte 200 gramů a přidejte no něj hořké kakao, moučkový cukr a máslo (v surovinách na kakaové těsto). Těsto dobře propracujte, aby bylo stejně barevné.
  3. Než budete tvořit ježky otestujte, jestli je těsto dostatečně tvárné. Z vanilkového i tmavého těsta zkuste vytvořit kuličku. Pokud je těst drobivé zapracujte do obou těst lžičku změklého másla. Podle potřeby i více. Ideálně je změklé máslo, aby šlo dobře rozmíchat.
  4. Na hotové ježky si připravte tác vyložený pečícím papírem. Ježci se k němu nepřichytí. Byla by škoda zničit svůj výtvor tím, že se přichytí k talíři.
  5. Z vanilkového těsta udělejte 10 kuliček a z kakaového 11. Jednu kuličku z kakaového těsta dejte stranou. Budete z ní tvořit oči a nosy.
  6. Kakaovou kuličku přiložte k vanilkové a spojte je dohromady. Aby kuličky lépe držely můžete i namočit prst a kuličku před spojením potřít vodou. Poté vytvarujte tělo ježka (zatím bez bodlin) a ze světlé části vytvarujte obličej a dlouhý nos. Ježky pokládejte na pečící papír.
  7. Na bodliny budete potřebovat ostré nůžky. Nůžkami zajeďte do těla ježka a střihněte. Když nůžky vytáhnete vytvoříte tak bodlinu. Při stříhání tedy budete mít nad špičkou nůžek těsto. Takto postupujte po celém těle-tedy kakaové části. Koncem nůžek můžete bodliny trochu nazdvihnout. Jen si hlídejte, aby konec nůžek nebyl vidět a vy jste tak těsto neustřihnuly. Ježky není nutné zdvihat, aby se nedeformovaly, můžete je nastříhat rovnou na papíře.
  8. Po bodlinkách jsou na řadě oči a nos. Z poslední kuličky kakaového těsta udělejte 40 větších a 20 menších kuliček. Nemusí být všechny totožné, ale nos dělám o něco menší než oči.
  9. Tam kde bude mít ježek oči píchněte namočenou špejlí nebo koncem propisky, a to samé i v místě nosu. Větší kuličky přitiskněte na místo očí a ty menší na konec nosu. Díky vodě se těsto přilepí.
  10. Poslední krok je přilepit ježkům oči a nos tam kde patří. Když jsou oči a nosy na místě, jsou ježečci hotoví (tedy po ztuhnutí).
  11. Ježky dejte do lednice a nechte alespoň hodinu ztuhnout.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3-4 dny