Měkké vánoční cukroví pro děti a samozřejmě i pro dospělé. Je měkké, nadýchané a chutná jako piškoty. Chutná dobře samotné, posypané moučkovým cukrem nebo když ho rozříznete a potřete marmeládou. Aby se dětem cukroví líbilo pečte těsto ve vánočních vykrajovátkách. Pokud nemáte stejně dobře poslouží i formy na pracny nebo silikonové formičky
Suroviny
Na 1 plech:
- 55g hladké mouky
- 45g cukru krupice
- 2 vejce velikosti M
Pomůcky: kovová vánoční vykrajovátka/pracnové formy/silikonové formy na pracny nebo jiné vánoční tvary
Příprava
- Bílky vyšlehejte do tuha (ručně, elektrickým šlehačem nebo v robotu)
- Ve šlehání pokračujte i nadále. Jen po lžících začněte přidávat cukr. Pokračujte do spotřebování cukru a ještě další minutu pokračujte ve šlehání. Výsledkem by měla být bílá tuhá pěna která tvoří špičky.
- Připravte si žloutky a lžící je opatrně vmíchejte k bílkům.
- Na závěr přidávejte postupně i mouku a opět lžící promíchejte. Stačí míchat jen co je nutné pro těsto bez hrudek (při delším míchání se ztrácí nadýchanost bílků). Když mám těsto hodně hrudkovité vezmu si metličku a 2-3 krát směs opatrně promíchám.
- Těsto si můžete přendat do sáčku, aby se vám formičky lépe plnily nebo použijte lžíci. Plech vyložte pečícím papírem a položte na něj vánoční kovová vykrajovátka. Vnitřek vykrajovátek potřete herou nebo olejem a vysypejte moukou. Je to taková jistota, aby šlo cukroví snadněji vyndat.
- Pečte na 175 stupňů 8-10 minut. Hned jak bude špejle čistá můžete cukroví vyndat. Na rozdíl od piškotů má být měkké, nepečte je zbytečně dlouho. Cukroví nebude zlátnou, podívejte se na fotku jak ve výsledku vypadá.
- Cukroví můžete posypat moučkovým cukrem nebo ho rozřízněte a potřete marmeládou.
Skladování: v chladu v uzavřeném obalu