Tyhle sušenky jsem dělala speciálně pro přítele, který citrón a vše z něj miluje. Ještě se můžou vylepšit citrónovou polevou. Citrónovou chuť mají sušenky po čerstvě nastrouhané citrónové kůře ze dvou citrónů a citrónové šťávě. Žádné citrónové aroma v nich tedy nenajdete. Váleček nebo vykrajovátka můžete nechat uklizené. Sušenky se tvoří tak, že uděláte kuličku a dáte jí upéct. Těsto je vychlazené a z kuliček se tak stanou v troubě pěkné vysoké bochánky.
Suroviny
- 340g hladké mouky
- 160g moučkového cukru
- 100g změklého másla
- 60g čerstvého sýra*
- 1 vejce
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce čerstvě nastrouhané citrónové kůry (ze 2 citrónu)
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžičky vanilkového extraktu (volitelné)
- 1 lžička jedlé sody
*většinou je zabalený v alobalu-třeba Palouček v Lidlu, nebo i Lučina bez příchuti či Philadelphia sýr
- Na posypání: moučkový cukr
Příprava
- Citrónovou kůru nastrouhejte na jemném struhadle. Snažte se strouhat jen citrónovou kúru a ne hořkou bílou část po ní. Poté ještě kůru pokrájejte.
- Vše kromě mouky dejte do mísy a 2-3 minuty šlehejte. Citrónová kůra tak lépe uvolní svoji chuť a vůni.
- Když je vše dobře promíchané můžete teprve přidat mouku.
- Těsto zabalte a dejte na 2-3 hodiny do lednice nebo přes noc, pokud budete sušenky dělat až druhý den.
- Z těsta tvarujte větší kuličky. Většinou dělám z vrchovaté polévkové lžíce.
- Kuličky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nijak je nemačkejte, po upečení mají být vysoké a právě díky tomuto kroku vysoké zůstanou
- Pečte v předehřáté trouba na 175 stupňů 8-10 minut. Hned jak bude špejle čistá můžete sušenky vytáhnout.
- Sušenky posypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout.
Skladování: v chladu