Tyhle sušenky jsem dělala speciálně pro přítele, který citrón a vše z něj miluje. Ještě se můžou vylepšit citrónovou polevou. Citrónovou chuť mají sušenky po čerstvě nastrouhané citrónové kůře ze dvou citrónů a citrónové šťávě. Žádné citrónové aroma v nich tedy nenajdete. Váleček nebo vykrajovátka můžete nechat uklizené. Sušenky se tvoří tak, že uděláte kuličku a dáte jí upéct. Těsto je vychlazené a z kuliček se tak stanou v troubě pěkné vysoké bochánky.

Suroviny

  • 340g hladké mouky
  • 160g moučkového cukru
  • 100g změklého másla
  • 60g čerstvého sýra*
  • 1 vejce
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhané citrónové kůry (ze 2 citrónu)
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (volitelné)
  • 1 lžička jedlé sody

*většinou je zabalený v alobalu-třeba Palouček v Lidlu, nebo i Lučina bez příchuti či Philadelphia sýr

  • Na posypání: moučkový cukr

Příprava

  1. Citrónovou kůru nastrouhejte na jemném struhadle. Snažte se strouhat jen citrónovou kúru a ne hořkou bílou část po ní. Poté ještě kůru pokrájejte.
  2. Vše kromě mouky dejte do mísy a 2-3 minuty šlehejte. Citrónová kůra tak lépe uvolní svoji chuť a vůni.
  3. Když je vše dobře promíchané můžete teprve přidat mouku.
  4. Těsto zabalte a dejte na 2-3 hodiny do lednice nebo přes noc, pokud budete sušenky dělat až druhý den.
  5. Z těsta tvarujte větší kuličky. Většinou dělám z vrchovaté polévkové lžíce.
  6. Kuličky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nijak je nemačkejte, po upečení mají být vysoké a právě díky tomuto kroku vysoké zůstanou
  7. Pečte v předehřáté trouba na 175 stupňů 8-10 minut. Hned jak bude špejle čistá můžete sušenky vytáhnout.
  8. Sušenky posypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout.

Skladování: v chladu