Cena bezlepkového vánočního cukroví v obchodě je tak šílená, že bych si ho nikdy nekoupila. Bezlepkovou dietu sice nemám, ale ráda si doma bezlepkové cukroví nebo jiné recepty udělám, protože jsou takové lehčí a hlavně mi chutnají.
V receptech na cukroví bez lepku často najdete různé kupované bezlepkové směsi anebo obsahují xantanovou gumu či jiná pojidla. Tento recept na linecké je ale úplně prostý. Najdete v něm jen běžné suroviny na linecké cukroví a rýžovou mouku. Mimochodem kdybyste chtěli ještě více ušetřit najdete na těchto stránkách recept na rýžovou mouku, kterou si můžete doma velice snadno vyrobit.
Linecké potírám marmeládou a zdobím moučkovým cukrem. Někdy ho ale také poliji čokoládou nebo ozdobím bílkovou polevou. Tak či tak chutná vždy skvěle. Ať vám cukroví chutná a hlavně ať prožijete nádherné Vánoce
SUROVINY
- 110g rýžové mouky- hladké*
- 70g másla
- 40g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička citrónové šťávy
- Půlka vanilkového cukru
- džem nebo marmeláda na slepení
- moučkový cukr na posypání
*musí to být rýžová mouka, ne krupice. Občas je to u sebe a dají se splést.
Postup
- Vše dejte do mísy, máslo přidejte nakrájené na kostky a ručně nebo v robotu vypracujte těsto.
- Těsto zabalte a dejte na minimálně 2 hodiny nebo přes noc do lednice.
- Vál posypte rýžovou moukou. Těsto vyklopte a vyválejte podle potřeby. Někdo dělá linecké vyšší někdo tenoučké. Doporučuji ale o něco vyšší, protože tenké linecké se snadno zlomí.
- Z těsta vykrájejte kolečka nebo jiné tvary. Do půlky vykrojených tvarů můžete udělat díru nebo je nechte bez ní. Každý to dělá jinak.
- Sušenky podeberte nožem a opatrně přeneste je na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou).
- Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 10 minut (střední rošt).
- Sušenky po vychladnutí namažte marmeládou nebo džem a slepte. Ještě je můžete pocukrovat moučkovým cukrem.
Tipy na linecké cukroví:
- Těsto by mělo být co nejstudenější, aby byly sušenky krásně křehké. Proto ho vyndejte z lednice, rovnou vyválejte a co nejrychleji upečte. Dlouhé hnětení by těsto jen zbytečně ohřálo.
- Vrchní část sušenek nejdříve pocukrujte a pak teprve slepte džemem. Džem zůstane krásně lesklý a ne kalný.
- Sušenky pečte na 170 stupňů nebo klidně o něco déle na 160. Při vyšší teplotě budou sušenky tužší.
Trvanlivost: 1 měsíc
Skladování: v chladu