Cena bezlepkového vánočního cukroví v obchodě je tak šílená, že bych si ho nikdy nekoupila. Bezlepkovou dietu sice nemám, ale ráda si doma bezlepkové cukroví nebo jiné recepty udělám, protože jsou takové lehčí a hlavně mi chutnají.

V receptech na cukroví bez lepku často najdete různé kupované bezlepkové směsi anebo obsahují xantanovou gumu či jiná pojidla. Tento recept na linecké je ale úplně prostý. Najdete v něm jen běžné suroviny na linecké cukroví a rýžovou mouku. Mimochodem kdybyste chtěli ještě více ušetřit najdete na těchto stránkách recept na rýžovou mouku, kterou si můžete doma velice snadno vyrobit.

Linecké potírám marmeládou a zdobím moučkovým cukrem. Někdy ho ale také poliji čokoládou nebo ozdobím bílkovou polevou. Tak či tak chutná vždy skvěle. Ať vám cukroví chutná a hlavně ať prožijete nádherné Vánoce😊

 

SUROVINY

  • 110g rýžové mouky- hladké*
  • 70g másla
  • 40g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • Půlka vanilkového cukru
  • džem nebo marmeláda na slepení
  • moučkový cukr na posypání

*musí to být rýžová mouka, ne krupice. Občas je to u sebe a dají se splést.

Nesmíte laktózu? Použijte rostlinné máslo. Například Alsan v zeleném obalu – prodává Globus a další obchody.

Postup

  1. Vše dejte do mísy, máslo přidejte nakrájené na kostky a ručně nebo v robotu vypracujte těsto.
  2. Těsto zabalte a dejte na minimálně 2 hodiny nebo přes noc do lednice.
  3. Vál posypte rýžovou moukou. Těsto vyklopte a vyválejte podle potřeby. Někdo dělá linecké vyšší někdo tenoučké. Doporučuji ale o něco vyšší, protože tenké linecké se snadno zlomí.
  4. Z těsta vykrájejte kolečka nebo jiné tvary. Do půlky vykrojených tvarů můžete udělat díru nebo je nechte bez ní. Každý to dělá jinak😊.
  5. Sušenky podeberte nožem a opatrně přeneste je na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou).
  6. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 10 minut (střední rošt).
  7. Sušenky po vychladnutí namažte marmeládou nebo džem a slepte. Ještě je můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

 

Tipy na linecké cukroví:

  • Těsto by mělo být co nejstudenější, aby byly sušenky krásně křehké. Proto ho vyndejte z lednice, rovnou vyválejte a co nejrychleji upečte. Dlouhé hnětení by těsto jen zbytečně ohřálo. 
  • Vrchní část sušenek nejdříve pocukrujte a pak teprve slepte džemem. Džem zůstane krásně lesklý a ne kalný. 
  • Sušenky pečte na 170 stupňů nebo klidně o něco déle na 160. Při vyšší teplotě budou sušenky tužší. 

 

 

Trvanlivost: 1 měsíc

Skladování: v chladu