Udělejte si vlastní Tofifee bonboniéru. Potřebujete jen karamely, lískové ořechy, čokoládu a pomazánku typu nutela. Udělat správně karamel je docela alchymie a ne vždycky se provede. Proto jsem začala používat kupované karamelky se kterými se recept zaručeně povede a navíc je o to rychlejší. Rozměklé karamelky natlačíte do plata od Tofifee, přidáte upražený lískový oříšek který zalijete do lískooříškové náplně a po vychlazení na celý bonbon nalijete poslední vrstvu a tou je rozpuštěná čokoláda. Každá vrstva je dobrá sama o sobě, ale všechny dohromady jsou opravdu něco extra. Pro všechny milovníky těchto karamelových bonbonů představuji recept na domácí Toffifee, které se zaručeně povede:

Suroviny

Karamelová miska:

  • 10 karamelek (klasické hranaté karamely, zabalené v papírku, nikoliv cucací)*

Pražené ořechy:

  • 15 lískových ořechů

Oříškovo čokoládová náplň:

  • 50g mléčné čokolády
  • 50g lískooříškové pomazánky nebo nutely

Poleva (poslední vrstva)

  • 50g mléčné čokolády na polití

*velké balení kupuji v Kiku. Vydrží hned na několik použití

Staré plato od toffifee bonbonů nebo forma podobného tvaru.

Příprava

 

První vrstva: Karamelová miska

  • 10 karamelek

Jako formu používám starou formu od toffifee. Když karamelky necháte trochu vychladnout forma se nezkroutí a můžete jí používat i několikrát. Další možností jsou silikonové nebo plastové formičky stejného tvaru jako je toffifee. 

Karamelky pokrájejte na menší kousky.Dejte do mikrovlnky a zahřívejte v 10 sekundových intervalech, poté vždy promíchejte. Rozpouštění mi trvalo okolo 20 sekund. Karamel nesmí být vařící, aby se forma nezačala kroutit (stačí 55-60 stupňů). Nechte ho tedy trochu vychladnout. Musí ale být tvárný aby šel namačkat do formy. Lžící ho trochu promíchejte aby v něm nezůstaly tvrdé kousky. Rozpuštěný karamel namačkejte do formy. Nechte tam místo na náplň a ořech. Stačí tedy malé množství karamelu namačkat až k hornímu okraji, vytvoříte tak mističku z karamelu. Kdyby karamel začal tvrdnout a nešel namačkat do formy, dejte ho znovu rozpustit do mikrovlnky.

 

Druhá vrstva: Pražené lískové ořechy

  • 15 lískových ořechů (neloupaných)

Ořechy nasypte na plech. Vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů a pečte 5-7 minut. Občas ořechy promíchejte. Až se rozvoní a trochu zezlátnou máte hotovo. Místo trouby můžete použít i pánev a ořechy nasucho krátce opéct. Opět to chce hlídat aby se nepřipálily a tím i nezhořkly.

Do každé karamelové mističky vložte 1 lískový ořech.

 Třetí vrstva: Oříškový krém

  • 50g mléčné čokolády
  • 50g nutelly nebo jiné lískooříškové pomazánky (většinou používám arašídovou pomazánku z Lidlu)

Čokoládu nechte rozpustit v mikrovlnce. Zahřívejte v 15 sekundových intervalech a mezi nimi promíchejte. Celkem to bude okolo 30 sekund. Není třeba čokoládu nijak přehřívat, stačí kdy je horká a mícháním se pak už sama dorozpustí.

Rozpuštěnou čokoládu smíchejte s nutelou. Dobře promíchejte

Oříškový krém rozlijte do všech mističek. Jelikož se bude navrch ještě dávat další vrstva je potřeba krém nalít jen do roviny s okrajem misky. Formou trochu klepněte o linku aby se vrstva srovnala. Před další vrstvou dejte na 15-30 minut do lednice nebo na chvilku do mrazáku. Je potřeba aby byla tato vrstva ztuhlá než na ni nalijete čokoládu.

 Čtvrtá vrstva: Čokoláda

  • 50g mléčné čokolády

Čokoládu zahřejte na 20-30 sekund v mikrovlnce a rozpusťte. V polovině času zastavte a čokoládu promíchejte. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do igelitového nebo zdobícího sáčku.

Sáčku ustřihněte roh, stačí na půl centimetru. Sáček dejte těsně nad každý bonbon a do středu stříkněte čokoládu. Čokoláda se sama začne rozlévat do stran nebo jí sáčkem trochu pomozte. Čokoláda nemá být po celém toffifee, kousek kraje je vždy volný aby byl vidět i karamel. Každopádně se taky nic nestane když přetáhněte 🙂

Bonbony dejte ztuhnout do lednice minimálně na hodinu.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 měsíc (časem mohou více ztvrdnout)