Vánoční čokoláda na špejli slouží k přípravě horké čokolády. Stačí jednou nebo více kostkami zamíchat horké mléko a to se během chvilky promění v lahodný čokoládový nápoj.
Suroviny
- 100g čokolády (bílé, mléčné, hořké)
- špejle/lízátkové tyčky/nanuková dřívka
Pomůcky: silikonová forma na pralinky s vánočním motivem, kolíčky na prádlo
Příprava
- Čokoládu nakrájejte na menší kousky. Urychlíte tak tavení a čokoláda se nebude zahřívat zbytečně dlouho.
- Roztavte ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnce po 10 sekundových intervalech. Tmavá a mléčná čokoláda se rozpustí za cca 25-30 sekund, bílá o něco dříve.
- Pokud máte silikonovou formu položte ji na rovné prkénko nebo talíř. Zabráníte tak pohybu formy při přenášení do lednice.
- Čokoládu promíchejte a nalijte do formiček.
- Když máte všechnu čokoládu rozlitou do formiček připravte si špejle/dřívka nebo lízátkové tyčky a kolíčky na prádlo. Možná si říkáte, k čemu ty kolíčky, ale uvidíte, že vám budou opravdu užitečné.
- Dřívko (nebo co jste si vybrali) zapíchněte doprostřed čokolády a těsně nad formou připněte kolíčkem. Dokud čokoláda neztuhne bude kolíček držet dřívko (jinak by vám spadlo a všechno by bylo zničené. Další možností je přikrýt formu alobalem a udělat nůžkami nebo něčím ostrým dírku doprostřed (ne větší, než potřebujete). Do ní dřívko zapíchněte.
- Čokoládu dejte ztuhnout na několik hodin do lednice.
- Po ztuhnutí vyklepněte a uložte do celofánových sáčků nebo jiných obalů.
Použití: mléko přiveďte k varu a nalijte do hrnku. Čokoládou míchejte mléko dokud se nerozpustí. Podle toho kolik čokolád použijete bude váš nápoj silnější nebo slabší.
Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě (záleží na použité čokoládě). Pro dárek použijte s čokoládu s minimálně 70% kakaa aby se čokoláda neroztékala. U méně procentní nebo bílé čokolády vyzkoušejte jestli taje nebo ne.
Čokoládu také můžete natemperovat aby vydržela i vyšší teploty a byla krásně lesklá.