Připravte si rychlou večeři hotovou do 30 minut. Omáčku z kuřecího masa, zeleniny a žampionů smícháte s uvařenými špeclemi a máte hotovo. Špecle jsou chuťově dost podobné vaječným nudlím a k omáčce se perfektně hodí.
Suroviny
- 500g neuvařených špeclí
- 500g kuřecí prsa
Marináda:
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžičky soli
Omáčka:
- 500g fazolových lusků*
- 250g čerstvých žampionů
- 250ml vody
- 100g hrášku
- 1 cibule
- 5 lžic sójové omáčky
- 4 lžíce cukru
- 1 lžíce oleje
- 4 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky sušeného zázvoru
*používám mražený hrášek i fazolové lusky, pokud chcete můžete použít i čerstvé.
Příprava
- Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky a žampiony na tlustší plátky (neloupu je, ale klidně je oloupejte)
- Maso nakrájejte na tenké nudličky a smíchejte se surovinami na marinádu. Marinujte 30 minut nebo klidně i přes noc. Pokud nemáte čas rovnou můžete přejít ke smažení.
- Ve woku nebo nepřilnavé pánvi zahřejte olej a osmažte na ní maso. Často míchejte aby se nepřipálilo (do 5 minut je hotové). Maso nebude dozlatova nebo hněda spíš bude vypadat jako uvařené (kvůli škrobu). Pokud si nejste jisti jestli je maso hotové ochutnejte ho.
- Když je maso hotové přidejte cibuli, fazolky a hrášek. Smažte asi tak 2 minuty.
- Z koření, sójovky, cukru, soli, vytvořte hustou kaši a nalijte do pánve.
- Až omáčka zhoustne přidejte i žampiony a ještě 2 minuty povařte
- Mezitím si uvařte špecle. Když jsou uvařené propláchněte je studenou vodou aby se neslepily.
- Uvařené špecle nasypte do pánve a promíchejte s omáčkou. Omáčku už nevařte a dejte mimo horkou plotýnku. Při delším vaření se žampiony rozvaří a moc z nich nezbyde.