Žaludy jsou stejně kaštany jedlé a navíc příjemnou oříškovou chuť. O tom jak si z žaludů udělat mouku jsem se dozvěděla až nedávno tak jsem ráda, že se konečně můžu pustit do pečení. Díky použití žaludové mouky, která je bezlepková mají sušenky nižší obsah lepku. Dále v nich najdete ovesné vločky, kokos, melasu nebo třeba skořici. Žaludy v obchodě neseženete, ale za to rostou všude kolem nás a zadarmo. Stačí si natrhat kolik potřebujete, udělat z nich mouku (recept na ni najdete dole a pustit se do pečení sušenek). Výroby mouky se bát nemusíte, je to velice snadné a klidně si můžete vyrobit hned několik kilo abyste měli mouku do zásoby. Až ochutnáte jedny ze žaludových sušenek určitě to nebude naposledy😊

Suroviny

Na 2 plechy sušenek:

  • 200g žaludové mouky (Tady je recept: https://www.zijemehomemade.cz/zaludova-mouka/ 
  • 200g cukru (třtinový, bílý…)
  • 120ml mléka
  • 120g ovesných vloček- jemných
  • 110g rozpuštěného másla
  • 40g strouhaného kokosu
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 vejce
  • 1 lžíce melasy

 

Příprava

  1. Máslo dejte rozpustit a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Když je máslo vychladlé stačí už jen všechny suroviny smíchat dohromady a vypracovat z nich těsto.
  3. Z těsta tvarujte kuličky, které ve dlani rozmáčknete na placku vysokou asi tak centimetr. Na každou sušenku jsou použila 1 polévkovou lžíci těsta. Když budete lžící těsto odebírat budete mít všechny sušenky stejně velké a bude tedy stejná i doba pečení.
  4. Sušenky rozložte na plech. Mezi nimi nemusíte nechávat velké místo, protože zvětší opravdu jen o kousek.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-12 minut.