Klasické loupáky jsem trochu vylepšila domácími povidly.
Tenhle rok jsem měla štěstí, kousek od nás byl pěkný stromek švestek, ze kterého jsem mohla vyrobit zásobu povidel na celý rok. Vždycky jsem si džemem nebo povidly loupáky mazala, tak jsem si řekla proč to nespojit? No řekněte, není to vynikající snídaně? Samozřejmě s horkým kakaem, to nesmí chybět:-).
SUROVINY
- 400g hladké mouky
- 180ml vlažného mléka
- 80g cukru moučky
- 70g rozpuštěného másla
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek na potření
- mák na posypání (celý)
- na naplnění: asi 5 lžic povidel
PŘÍPRAVA
- Z vlažného mléka, sušeného droždí a lžičky cukru vypracujte udělejte kvásek: smíchejte a nechte 10 minut kvásek vyběhnout.
- Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte těsto.
- Těsto nechte kynout 1 hodinu ideálně na teplém místě.
- Nyní si těsto rozdělte na 8 kousků, které vyválíte na tenký ovál (cca 15 centimetrů).
- Ke kraji každého loupáku dejte trochu povidel. Dávala jsem asi tak půl lžíce, ale dejte povidel kolik chcete.
- Poté těsto zarolujte a trochu okraje poválejte, aby byly tenčí než celý rohlík. Na závěr ještě loupáky zahněte do tvaru písmene C.
- Loupáky položte na plech vyložený pečícím papírem a nechte dalších 30 minut vykynout.
- Před pečením nezapomeňte loupáky potřít rozšlehaným žloutkem a posypat mákem.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15-20 minut. Že jsou loupáky hotové poznáte podle krásně hnědé barvy, které žloutek vytvoří.
Tip
Jistě jste si všimly, že jsem nepoužila pečící papír. U normálního plechu bych ho samozřejmě použila. O Vánocích jsem si ale pořídila nepřilnavý plech (asi se tomu říká jinak, ale já tomu říkám nepřilnavý povrch). Už jsem na něm pekla několik druhů pečiva, sušenky, kokosky a další. Opravdu se k němu nic nepřilepilo a pečení zůstal plech čistý nebo stačil otřít.
Více info o plechu s nepřilnavým povrchem
Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici
Trvanlivost: 3-4 dny. Nejlepší jsou samozřejmě první den
Jak loupáky uchovat déle měkké?
Skladuji je v pytlíku na chleba od Wrap up ve kterém díky speciálnímu obalu vydrží všechno déle. Kromě toho chrání pečivo přes vznikem plísně.
Více se tomu věnuji v tomto článku: Pytlík na chleba Wrap up