Přijít na to, jak si doma udělat domácí karamelky byl pěkný oříšek. Vše je to ale o teplotě, takže když už vím správnou teplotu je to hračka. Stačí suroviny zahřát na určitou teplotu a nalít do formy. Po vychladnutí a nakrájení jsou karamelky hotové. To je snadné, co říkáte? Pokud teploměr nemáte raději se do výroby nepouštějte, protože výsledek by zřejmě nedopadnul dobře.  Já jsem si teploměr koupila už před pár lety, protože jsem zjistila, že u některých věcí to zkrátka jinak nejde. Karamelky jsou žvýkací a mají smetanovou karamelovou chuť. Jarda karamel zrovna nemusí, ale já si na nich ráda pochutnám😊

Suroviny

  • 90ml smetany ke šlehání (95 gramů)
  • 75g třtinového nebo hnědého cukru
  • 75g bílého cukru
  • 55g kukuřičného sirupu
  • 1 lžička másla
  • Pár kapek vanilkového extraktu (lze vynechat)

Příprava

  1. Smetanu, cukr a sirup zahřejte na 120 stupňů. Občas zamíchejte abyste neměřily teplotu jen v jednom místě. Pozor na položení teploměru až na dno, měřily byste jinou teplotu.
  2. Když jste na správné teplotě odstavte karamel a vmíchejte do něj máslo.
  3. Karamelovou směs rozlijte do vysokého plechu vyloženého pečícím papírem nebo silikonové formy. Karamely mají být asi centimetr vysoké, podle toho zvolte vhodnou formu.
  4. Po vychladnutí dejte bonbóny ztuhnout do lednice asi tak na hodinu.
  5. Poté bonbony nakrájejte na válečky. Aby se bonbony neslepily můžete je zabalit do proužku pečícího papíru. Stačí je obalit pečícím papírem a ten bude sám držet.

 

Skladování: v lednici. Jinak se docela rychle roztečou