Srdíčka z cukru jsou jednoduchá na výrobu a vypadají nádherně. Na oslavu dne svatého Valentýna jsem chtěla připravit stylové občerstvení a nesmí chybět ani cukr ve tvaru srdíček na oslazení ranní kávy. Potravinářské barvivo si ale můžete schovat, namísto toho použijeme šťávu z červené řepy. Je to přírodní a velice silné barvivo. Dovedu si je představit i v krabičce ozdobené mašlí jako dárek. Tvar si můžete upravit, ale já jsem se rozhodla pro tvar srdce, které je pro mě symbolem toho lásky plného dne.

SurovinY

  • 100g cukru krupice
  • 1 lžička řepové šťávy*

*náhradou je voda obarvená potravinářským barvivem

 

 

Pomůcky:

Metlička, miska, silikonová forma-srdíčka.

 

Příprava

  1. Řepu oloupejte a odšťavněte. Další možnost je kousek řepy nastrouhat najemno a vymačkat z ní šťávu. Namísto řepy můžete použít vodu obarvenou červeným barvivem (dávám přednost přírodě, ale pokud nemáte použijte červenou barvu)
  2. Cukr nasypte do mísy a přidejte řepovou šťávu.
  3. Promíchejte metličkou, aby se vše dobře spojilo. Cukr by měl být vlhký, rozhodně ne promočený. Pokud se vám zdá hodně suchý ještě 1/2 lžičky přidejte.

Pozn. Pro kontrolu můžete cukr v misce zmáčknout lžičkou. Nerozpadne se, ale zůstane držet tvar.

  1. Připravte si formičky. Cukr do nich nasypte a lžící zmáčkněte
  2. Nechte na vzduchu vytvrdnout. Pro urychlení můžete formy položit na topení. Trvá to 1-2 dny (na topení rychleji). Když vám cukr na dotek přijde tvrdý zkuste jeden vyklopit. Pokud drží svůj tvar můžete vyklopit všechny.

 

Použití: do teplých nebo studených nápojů

 

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok