Pracny jsou cukroví, které můžete upéct už na začátku prosince, aniž by se zkazily. Dělám je tedy mezi prvními, abych v tom největším shonu nemusela ještě péct. Kdybyste je ale nestihly můžete je udělat klidně j na Štedrý den. Nemusí změknout a budou chutnat stejně dobře jako ty upečené s předstihem. Já už se těším až se budou péct v troubě a celý byt bude zase vonět vánočním cukrovím. Protože vůně cukroví, která se line z trouby vytvoří tu pravou vánoční atmosféru.
Suroviny
- 150 g hladké mouky
- 100g třtinový cukr
- 100g hery
- 15g kakaa
- 1 vejce
- 1 lžička medu
- půl balíčku prášku do pečiva
- čokoláda nebo poleva na obalení
pomůcky: formičky na pracny nebo silikonová forma na pracny
Příprava
Vše smíchejte. Není třeba čekat až se těsto odleží, můžete ho tedy rovnou začít plnit do pracinkových formiček. Těsto není tak mastné jako klasické pracnové, proto formičky raději vymažte tukem nebo olejem a vysypte moukou. Okraje po naplnění očistěte, aby se na nich těsto nepřipalovalo.
Pracny rozložte na nízký plech a upečte v předehřáté troubě na 175 stupňů. Doba pečení je okolo 8 minut.
Po upečení nechte pracny krátce vychladnout a poté vyklopte. Pokud to nejde klepněte do formy třeba druhým koncem nože.
Ještě horké pracny obalte v moučkovém cukru nebo je po vychlazení obalte v čokoládě.
Skladování: v chladu nebo lednici