Dneska jsem poprvé ochutnala cibulový chléb a zachutnal mi natolik, že jsem šla recept okamžitě přidat na stránky. Do práce jsem donesla malou ochutnávku, ale kdybych věděla, že o to bude takový zájem donesla bych určitě víc. Během chvilky se po chlebu zaprášilo a zůstaly jen žádosti o napsání receptu. Ani se jim nedivím.

Cibulový chleba nádherně voní a díky cibuli získal jemnou sladkou chuť. Do toho ještě kousky opečené cibule…to je dobrota. Na upečení budete potřebovat jen troubu a ruce. Chleba se nemusí dlouze hnětat ani péct v domácí pekárně. Stačí jen vše promíchat a po vykynutí dát do trouby. Nevím, co je lepší: jestli to, jak chleba chutná nebo ta nádherná vůně která voní celým bytem. Uvidíte sami, až ho budete péct, jak krásně provoní celý byt. Tu vůni miluju:-).

 

SUROVINY

  • 800g hladké mouky
  • 500ml vlažné vody
  • 3 velké cibule
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce oleje na osmažení cibule (můžete použít i ghíčko)
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičky drceného nebo mletého kmínu

Pomůcky: velký plech, pečící papír, pánev, vařečka, nůž, sekáček na cibuli (použila jsem tento)

 PŘÍPRAVA

  1. Z vlažné (nikoliv vařící) vody, droždí a cukru vypracujte kvásek. Voda vás nesmí pálit, musíte v ní udržet ruku. Droždí ve vodě rozmíchejte – nejlépe to jde metličkou a nechte 10 minut stát.
  2. Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Na rozpáleném oleji cibuli osmažte dozlatova. Použijte pouze 1 lžíci oleje, nechceme aby byla cibule samý olej. Stačí jen tolik, aby se lépe opekla. Pokud se na pánvi přichytila vlijte do pánve lžíci nebo dvě vody a rychle promíchejte. Díky vodě přichycenou cibuli uvolníte a můžete pokračovat ve smažení. Já většinou vodu přidávám i když není třeba, protože je po ní cibulka pěkně šťavnatá. Po přidání vody jí ještě krátce opeču než se přebytečná voda vypaří. Cibulka se peče dohněda, ale ne do křupava, to už by bylo moc. Před přidáním do těsta nechte cibuli zcela vychladnout.
  3. Zbytek surovin promíchejte ve velké míse, přidejte vychladlou cibuli a poté do ní vlijte i kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujte těsto – zabere to asi 5 minut.
  4. Velký plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte a vysypejte moukou.
  5. Z těsta vypracujte velký kulatý bochník, který dáte doprostřed plechu. Trochu ho zmáčkněte, ať není moc tak vysoký.
  6. Chléb nechte pod utěrkou kynout 60 minut.
  7. Vykynutý chléb vložte do předehřáté trouby na 210 stupňů na střední rošt (na spodním může být nedopečený). Pečte 5 minut, poté stáhněte teplotu na 180 stupňů a 25-30 minut dopečte.
  8. Špejle po vytáhnutí musí být čistá.

 

Co dělat, aby chleba po upečení nebyl světlý, ale měl pěkně tmavou kůrčičku?

Chodí mi od vás hodně emailů, jak vám chleba chutná, ale nedaří se vám udělat pěkně tmavou kůrčičku, jako je to na fotce. Každá trouba je jiná, ale řeknu vám, jak to dělám já. 5 minut před koncem zapnu větráček na horní i dolní ohřev. Počkám, až chlebík zhnědne a a pak ho teprve vyndám. Klidně ho nechám i o něco déle. Nemusíte se být, že by byl chleba suchý – je to někde mezi 5-10 minutami. Chleba hlídejte, abyste ho nepřipálily. To je vše:-).

 

TIP: Pro krájení cibule můžete použít sekáček. Já používám ruční sekáček , aby to šlo rychleji:-). Jen cibuli rozkrojím na čtvrtky, hodím do sekáčku a párkrát zatáhnu.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3-4 dny

 

     V ČEM PEČIVO SKLADOVAT?

Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.

Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).

 

 

DALŠÍ RECEPTY NA DOMÁCÍ CHLÉB:

 

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/ZAMOTANY-SPALDOVY-CHLEB-Z-CELOZRNNE-MOUKY/ 

Zamotaný špaldový chléb z celozrnné mouky

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/DOMACI-CHLEB-PECENY-V-TROUBE/

Domácí chléb pečený v troubě

 

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/VELIKONOCNI-CHLEBANEK/

Velikonoční chlebánek

 

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/CELOZRNNY-SPALDOVY-CHLEB/

Celozrnný špaldový chléb