Nadýchané banánové rohlíčky, které budou chutnat dětem i dospělím. Neobsahují bílí cukr a místo pšeničné mouky jsou použila mouku špaldovou. Většinu tuku nahradil v receptu banán, který jim dá zároveň i sladkou banánovou chuť. Vanilkové rohlíčky mám ráda, ale ráda také zkouším něco nového. Tenhle rok u nás vedou banánové recepty, takže nám na Vánoce tento rok upeču určitě i tyto banánové rohlíčky. Mimochodem perfektně se k nim hodí nutela nebo arašídové máslo (ta nutela už není zrovna úplně zdravá, ale jsou Vánoce tak proč si neudělat radost?😊Nutelu nebo arašídové máslo dejte do malé misky a rohlíčky do nich namáčejte (nebo je potřete).

Suroviny

  • 270g banánů (2 velké banány)
  • 200g hladké špaldové mouky (nebo normální)
  • 150g třtinového cukru (nebo bílého)
  • 70g másla nebo hery
  • 50g vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody

Pomůcky: forma silikonová nebo kovové formy ve tvaru rohlíčků (měla jsem ji v sadě na pracny)

Příprava

  1. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte vajíčko, máslo a metličkou dobře promíchejte.
  3. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, nadrobno pokrájené ořechy a jedlou sodu. Pak teprve přidejte banánovou směs a vše důkladně promíchejte.
  4. Formičky ve tvaru rohlíčků vymažte a vysypejte hrubou moukou. Také můžete použít silikonovou formu na vanilkové rohlíčky, ale tu nevymazávejte (já používám silikonovou, protože se tam vejde snad 40 rohlíčků najednou). Těsto by asi šlo stříkat rovnou na plech, ale tvarově by to nebylo nic moc.
  5. Těsto pomocí lžíce nebo sáčku s ustřihnutým rohem naplňte do formiček. Okraje otřete, aby se na nich nemohlo těsto připálit.
  6. Pečte na 175 stupňů 10-15 minut dozlatova. Jestli jsou rohlíčky hotové poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. Je-li čistá jsou hotové.
  7. Před vyklopením nechte rohlíčky vychladnout.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3-4 dny