Léto a zmrzlina, dokonalá kombinace. Jsem velký milovník zmrzliny a tak jsem v létě míchala různě druhy, aby byl mrazák obstojně zásobený. Stále je to ale to samé jen s jinou příchutí. Proto jsem se začala věnovat nápadu mražených zákusků. Zákusky jsou pečené, nepečené tak proč ne i mražené? Zkombinovala jsem recept na cheesecake se zmrzlinou a výsledkem jsou tyto nádherné dortíky. Jsou vynikající, hlavně ta kombinace kyselé polevy a sladké zmrzliny, do toho ještě sušenkový korpus…je to neskutečná dobrota.

Suroviny

Korpus

  • 260g máslových sušenek (bebe dobré ráno)
  • 130g rozpuštěného másla

 

Náplň:

  • 400ml slazené kondenzované mléko
  • 300g čerstvý sýr (třeba Palouček z Lidlu, Lučina bez příchuti…)
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce rozpuštěného másla (vlažného)
  • 1 vanilkový cukr

 

Poleva:

  • 200g ostružin
  • 50g cukru
  • Pro ještě pevnější polevu+ 1 lž lžička vepřové želatiny v prášku

 

Pomůcky: silikonové formičky (na muffiny nebo jiné malé formičky.

Příprava

Korpus:

1.Sušenky rozmixujte v mixéru na prášek nebo rozdrťte válečkem.

  1. Přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte těsto.
  2. Těsto namačkejte do formiček a umačkejte.
  3. Formičky dejte do mrazáku nebo lednice, než si připravíte náplň.

 

Náplň:

  1. Vychlazenou smetanu ke šlehání krátce ušlehejte s čerstvým sýrem. Stačí minutka, náplň bude nadýchanější.
  2. Přidejte zbytek surovin ze seznamu: kondenzované mléko, rozpuštěné máslo a vanilkový cukr.
  3. Promíchejte a rozlijte do všech formiček.
  4. Dortíky zakryjte alobalem nebo fólií a dejte ztuhnout do mrazáku na cca 2-3 hodiny. Důležité je, aby byly v rovině a ne nakřivo.

 

Poleva:

  1. Na polevu rozmačkejte ostružiny s cukrem.
  2. V malém hrnci přiveďte k varu a krátce povařte. Stačí pár minut, aby se cukr rozpustil. Pro pevnější polevu, která se neroztéká přidejte chvilku před vypnutí lžičku želatiny.
  3. Polevu nechte úplně vychladnout a pokud dortíky ještě nejsou zmrzlé uložte ji do lednice.
  4. Posledním krokem je poleva. Nalijte ji na dorty a nakláněním formy rozlijte do stran. Lžící by se mohla náplň smíchat s polevou.

Nyní všechny dorty vraťte zpátky do mrazáku, ale tentokrát jen na hodinu (nebo do ztuhnutí polevy)

 

Podávání:

Formičky odehněte od dortu, aby šel dobře vyndat. Dortíky můžete skladovat v mrazáku ve formičkách i vyklopené.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: několik měsíců (u nás přežije tak den nebo dva, no uvidíte sami :-))