Léto a zmrzlina, dokonalá kombinace. Jsem velký milovník zmrzliny a tak jsem v létě míchala různě druhy, aby byl mrazák obstojně zásobený. Stále je to ale to samé jen s jinou příchutí. Proto jsem se začala věnovat nápadu mražených zákusků. Zákusky jsou pečené, nepečené tak proč ne i mražené? Zkombinovala jsem recept na cheesecake se zmrzlinou a výsledkem jsou tyto nádherné dortíky. Jsou vynikající, hlavně ta kombinace kyselé polevy a sladké zmrzliny, do toho ještě sušenkový korpus…je to neskutečná dobrota.
Suroviny
Korpus
- 260g máslových sušenek (bebe dobré ráno)
- 130g rozpuštěného másla
Náplň:
- 400ml slazené kondenzované mléko
- 300g čerstvý sýr (třeba Palouček z Lidlu, Lučina bez příchuti…)
- 250ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce rozpuštěného másla (vlažného)
- 1 vanilkový cukr
Poleva:
- 200g ostružin
- 50g cukru
- Pro ještě pevnější polevu+ 1 lž lžička vepřové želatiny v prášku
Pomůcky: silikonové formičky (na muffiny nebo jiné malé formičky.
Příprava
Korpus:
1.Sušenky rozmixujte v mixéru na prášek nebo rozdrťte válečkem.
- Přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte těsto.
- Těsto namačkejte do formiček a umačkejte.
- Formičky dejte do mrazáku nebo lednice, než si připravíte náplň.
Náplň:
- Vychlazenou smetanu ke šlehání krátce ušlehejte s čerstvým sýrem. Stačí minutka, náplň bude nadýchanější.
- Přidejte zbytek surovin ze seznamu: kondenzované mléko, rozpuštěné máslo a vanilkový cukr.
- Promíchejte a rozlijte do všech formiček.
- Dortíky zakryjte alobalem nebo fólií a dejte ztuhnout do mrazáku na cca 2-3 hodiny. Důležité je, aby byly v rovině a ne nakřivo.
Poleva:
- Na polevu rozmačkejte ostružiny s cukrem.
- V malém hrnci přiveďte k varu a krátce povařte. Stačí pár minut, aby se cukr rozpustil. Pro pevnější polevu, která se neroztéká přidejte chvilku před vypnutí lžičku želatiny.
- Polevu nechte úplně vychladnout a pokud dortíky ještě nejsou zmrzlé uložte ji do lednice.
- Posledním krokem je poleva. Nalijte ji na dorty a nakláněním formy rozlijte do stran. Lžící by se mohla náplň smíchat s polevou.
Nyní všechny dorty vraťte zpátky do mrazáku, ale tentokrát jen na hodinu (nebo do ztuhnutí polevy)
Podávání:
Formičky odehněte od dortu, aby šel dobře vyndat. Dortíky můžete skladovat v mrazáku ve formičkách i vyklopené.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: několik měsíců (u nás přežije tak den nebo dva, no uvidíte sami :-))